L’investigador i defensor dels Drets Humans a la guerra del Iemen, Ali Jameel, visita diferents institucions catalanes

L’investigador i defensor dels Drets Humans a la guerra del Iemen, Ali Jameel, visita diferents institucions catalanes

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau i altres organitzacions europees conjuntament amb el European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR) i Mwatana for Human Rights, han portat davant del Tribunal Penal Internacional un cas per tal d’exigir responsabilitats a les autoritats encarregades de les exportacions d’armament a la Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, que lideren la coalició de la guerra al Iemen.

En el marc d’aquesta denuncia, els dies 17 i 18 de desembre el Centre Delàs d’Estudis per la Pau ha convidat Ali Jameel a Barcelona per tal de poder visitar diferents institucions catalanes i generar conscienciació sobre la situació de drets humans i de violacions del Dret Internacional Humanitari al Iemen.

20191218 AliJameel Mwatana FonsCatala

Ali Jameel és investigador i defensor dels drets humans de l’organització iemenita Mwatana for Human Rights, que documenta i denuncia la vulneració de drets humans a la guerra per part de tots els actors armats que participen en el conflicte.

En algunes d’aquestes trobades també s’ha tingut l’oportunitat de comptar amb la Linde Bryk, assessora legal del ECCHR, que ha participat en l’elaboració del informe que s’ha portat al Tribunal Penal Internacional.

D’aquesta manera, Jameel i Bryk han pogut realitzat visites amb David Minoves director del Fons Català de Cooperació i Toni Royo, responsable de l’àrea de Drets Humans del Fons.

Ali Jameel, conjuntament amb el president del Centre Delàs, Pere Ortega, també es va reunir amb el director de la Diputació de Barcelona, Antoni Montseny i la tècnica Núria Ferrés.

Després conjuntament amb el coordinador del Centre Delàs, Jordi Calvo, Jameel va visitar al director del Institut Català Internacional per la Pau Kristian Herbolzheimer, i amb el director General de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila.

Després, es va poder realitzar una visita al Parlament de Catalunya, on Jameel va poder explicar a representants de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, Catalunya en Comú i Ciutadans, el cas que s’ha portat al TPI, la importància d’aquest cas i de continuar treballant en aquesta línia, així com la labor de Mwatana i la situació de vulneracions del Dret Internacional Humanitari detectats a la guerra.

Per últim, Ali Jameel i Jordi Calvo, vam poder reunir-se amb David Llistar, Director de Serveis de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona.

Les trobades han tingut una especial incidència en millorar la conscienciació sobre la situació de un conflicte tant greu com és el del Iemen a les institucions catalanes, alhora que s’exposaven els detalls de la denuncia portava davant del TPI.

La visita d’Ali Jameel ha estat possible en el marc d’un projecte finançat per l’Agencia Catalana de Cooperació al Desenvolupament.Publicacions Relacionades
 07/01/2020

Linia de recerca :
Jornada: “Banca Armada i finances ètiques: la (des)inversió com a arma per una economia per la pau” amb Carlos Taibo i Jordi Calvo a València