Els Dies d’Acció Global per a la Reducció de la Despesa Militar (GDAMS) 2019 tindran lloc del 13 d’abril al 9 de maig

Els Dies d’Acció Global per a la Reducció de la Despesa Militar (GDAMS) 2019 tindran lloc del 13 d’abril al 9 de maig

La campanya GCOMS incorpora els Dies d’Acció Global per a la Reducció de la Despesa Militar (GDAMS per les seves sigles en anglès). GDAMS normalment comença a mitjan abril, coincidint amb el Dia de la Declaració d’Impostos als Estats Units (un moment tradicional en el calendari de la societat civil per desafiar l’ús del diner públic estatunidenc), i inclou el dia en què l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) publica les dades de despesa militar anuals, amb una anàlisi de les tendències.

Aquest any, la campanya del GDAMS es farà del 13 d’abril al 9 de maig. Tenir un període de diversos dies ofereix un àmbit més flexible per elegir un dia més adient per organitzar esdeveniments que encaixen en contextos locals o nacionals.

Estem en temps de recrudescència i tensió militar mundial. L’OTAN exigeix que els seus estats membres augmentin els pressupostos militars fins al 2% del seu PIB, cosa que genera tensions amb els països que no formen part de l’Organització del Tractat Atlàntic del Nord. Són despeses que es fan en detriment de despeses socials.

La despesa militar global ja arriba al 2,3% del PIB global i desvia recursos a l’àmbit militar que són crucials per aconseguir el desenvolupament sostenible humà i el fet de poder gaudir de drets econòmics i socials efectius, recollits en el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals de la Carta de les Nacions Unides, a més de Drets Humans en general. Organitzacions de pau i desenvolupament consideren que amb una reducció anual del 10% de les inversions en el sector de les armes i de la defensa de cada país es poden assolir les metes recollides en l’Agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

El militarisme genera un fort impacte en la vida de els persones i riscos a la seva integritat. Segons el darrer informe de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, hi ha 65,6 milions de persones desplaçades, d’aquestes 40,3 milions segueixen al seu país, 22,5 milions són refugiades en altres estats i 2,8 milions són sol·licitants d’asil. Són persones forçades a desplaçar-se a causa de conflictes a Síria, el Iemen, Afganistan, l’Iraq i Palestina, entre altres.

A més, el govern nord-americà ha incrementat la despesa militar en 54.000 milions de dòlars i ha sacsejat el seu mandat amb atacs al Iemen, Síria i l’Afganistan, i amenaçant de nou Qatar, Corea del Nord, Cuba i altres països. Així mateix, ens trobem en un moment en què diversos tractats importants són qüestionats i rebutjats, com el Tractat INF (Intermediate-Range Nuclear Forces). Els Estats Units estan expandint les seves bases militars al Pacífic. Mentrestant, el govern australià ha comunicat que vol formar part dels 10 països exportadors d’armes més importants del món, en lloc d’estar en la vintena posició. S’han destinat 3,8 bilions de dòlars per poder subvencionar les empreses d’armes a Austràlia. 

En l’àmbit europeu, el Pla d’Acció de Defensa Europea permet per primer cop assignar pressupost de la Unió Europea a la defensa comuna i estableix la possibilitat de gastar 90 milions en tres anys, 30 milions el 2019, en la investigació i el desenvolupament militar i de seguretat. La proposta de la Comissió Europea inclou el finançament d’aquest Fons de Defensa de la Comunitat amb 1.500 milions d’euros cada any a partir del 2021. Observem també una tendència preocupant d’empreses d’armes que arriben a les universitats i ofereixen càtedres i finançament de cursos i investigació per al seu propi benefici.

Més que mai, necessitem nous socis que treballin amb nosaltres en el projecte de Campanya Global de Despesa Militar (GCOMS) i fer que els Dies d’Acció Global per a la Reducció de la Despesa Militar siguin un èxit!Publicacions Relacionades
 15/02/2019

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!