Manifest Hibakusha. Per un tractat de prohibició de les armes nuclears

Manifest Hibakusha. Per un tractat de prohibició de les armes nuclears

La conferència per a negociar un tractat per a la prohibició de les armes nuclears va començar el 27 de març d’enguany en les Nacions Unides i té una segona part que es durà a terme del 15 de juny al 7 de juliol. Estem davant una oportunitat històrica per aconseguir acostar-nos a un món lliure d’aquestes armes. Amb la finalitat de conscienciar a la població i a les autoritats sobre el perill que continuen representant les bombes atòmiques, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i en presència dels supervivents d’Hiroshima i Nagasaki:

Demanem que les armes nuclears siguen prohibides i eliminades íntegrament, a tot el món, havent transcorregut ja 72 anys des dels bombardejos d’Hiroshima i Nagasaki.

Vam mostrar el nostre més ferm suport al procés iniciat en les Nacions Unides mitjançant la resolució L41 per a negociar aquest mateix any un instrument legalment vinculant que prohibisca les armes nuclears i porte a la seua total eliminació.

Exhortem al Govern d’Espanya a modificar la seua posició en les negociacions que estan tenint lloc en les Nacions Unides per a crear un tractat que prohibisca i elimine les armes nuclears (que la seua segona i definitiva ronda de negociacions tindrà lloc entre juny i juliol), passant a votar a favor de la seua ratificació, en línia amb el posicionament de la major part de la comunitat internacional i sent aquesta l’única postura coherent i assenyada respecte a l’arma més devastadora que l’ésser humà coneix.

Exigim un replantejament i un qüestionament de les polítiques de defensa i seguretat, que entenem ja no han d’estar basades en l’amenaça, l’ús de la força, l’unilateralisme ni la dissuasió, sinó cimentades en un enfocament de seguretat humana basat en el diàleg, el respecte, la cooperació i la cerca del ben comú. 

Considerem que el militarisme i la guerra són una font de patiment per a tota la humanitat i les seues societats, i estem a favor d’una reducció dràstica de la despesa militar global i espanyola, que bé podrien estar destinades a finalitats socials i en pro d’una convivència més pacífica, diversa, justa i sostenible.

Expressem la nostra més càlida solidaritat amb refugiades i migrants que s’han vist obligades a deixar les seues llars a causa de diferents formes de violència, especialment la pròpia dels conflictes militars. I exhortem al Govern espanyol i a la Unió Europea a prendre mesures que garantisquen l’adequat acolliment i protecció dels qui fugen d’aquestes violències sense major dilació.

Retem homenatge a les supervivents d’Hiroshima i Nagasaki, comunament coneguts com Hibakusha. La seua encomiable lluita de diverses dècades sembla per fi acostar-nos a un món lliure d’armes nuclears; i el seu coratge en denunciar i visibilizar aquest fracàs de la comunitat internacional ens encoratja en la nostra cerca de societats més pacífiques, cooperatives i justes.

Ens comprometem a transmetre el testimoni dels Hibakusha, amb la ferma intenció i compromís de què un succés com el d’Hiroshima i Nagasaki no torne a repetir-se mai sota cap circumstància.



Publicacions Relacionades
 11/05/2017

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!