Maragall i la indústria de guerra

Maragall i la indústria de guerra

L’expresident de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, ha anunciat que li agradaria representar l’Estat espanyol en el consell d’administració de la European Aeronautic Defence and Space (EADS). Com el seu nom indica, EADS és una indústria de guerra. A través d’Airbus fabrica avions de transport civil, en competència oberta amb la nord-americana Boeing. També pretén fabricar un avió de 800 passatgers amb tota mena d’excentricitats interiors, sauna i casino inclosos. Un altre producte d’EADS és el famós Eurofighter, un avió de combat. Encara no se sap per a què servirà, ja que està pensat per a l’etapa ja acabada de la Guerra Freda i solament serveix per atacar altres avions. L’avió de transport militar A400M també és de la casa EADS. El A400M sí que té una utilitat precisa. Serveix per transportar soldats i material militar per intervenir en escenaris llunyans. EADS té empreses filials, com Eurocopter, que fabrica helicòpters de combat per competir amb l’Apatxe dels EUA; o MBDA, l’empresa de fabricació de míssils més important d’Europa.


L’interès del Sr. Maragall de vincular-se amb aquesta empresa d’armament no és sorprenent. Durant el seu mandat com a president de la Generalitat de Catalunya, es va impulsar la implantació d’un pol industrial aeronàutic intentant que la filial d’EADS, Eurocopter, s’instal·lés a Catalunya per fabricar l’helicòpter de combat Tigre. Finalment aquesta es va ubicar a Càceres, terra natal del Sr. Bono, antic ministre de Defensa. El Govern del Sr. Maragall també va donar subvencions i va participar en l’impuls del polígon industrial aeronàutic de Viladecans, i també en BAiE, una associació que agrupa les empreses que treballen per al sector. Són tots projectes de desenvolupament d’una indústria subsidiària de l’aeronàutica de doble ús: civil i militar.

El Centre Delàs s’ha adreçat diverses vegades al Sr. Maragall per explicar-li els motius de l’oposició a aquest tipus d’indústria. Per tant, sap perfectament en quins negocis està ficada EADS. Les cartes i queixes dirigides al llavors president de la Generalitat es van enviar en el marc de la campanya del Centre Delàs contra la implantació a Catalunya d’empreses que treballen en la indústria militar. La campanya segueix en peu perquè a Catalunya no s’implanti una indústria de guerra.

La nova sol·licitud del Sr. Maragall demostra poca sensibilitat pels greus problemes que pateix avui la humanitat. Un d’ells són les guerres alimentades amb armes d’EADS i fetes per controlar un petroli que alhora fa volar els avions d’EADS. Un altre és el canvi climàtic al qual contribueix de manera nociva l’espectacular increment de vols aeris que requereixen engrandir els aeroports o fer-ne de nous, perquè aterrin aquests gegantins avions, la qual cosa afavoreix el continu creixement del formigó en més infraestructures que esquarteren el territori, afavoreixen l’ús de l’automòbil i contribueixen a les emissions de CO2 i al col·lapse del planeta.

Si busca una nova ocupació, el Sr. Maragall en comptes de donar suport a la indústria de defensa podria fer com els expresidents Oscar Arias o Jimmy Carter que, a través de les seves fundacions, promouen solucions pacífiques per resoldre els conflictes del planetaPublicacions Relacionades
 04/02/2007

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!