Els GDAMS 2018 apleguen més de 100 accions arreu per a la reducció de la despesa militar

Els GDAMS 2018 apleguen més de 100 accions arreu per a la reducció de la despesa militar

Els Dies Globals d’Acció sobre la Despesa Militar (GDAMS) han comptat enguany amb una àmplia participació que ha mobilitzat gent de més 25 països que, sota el lema “Reduir el 10% dels actius militars ajudarà a salvar el nostre planeta. Actúa!”, han organitzat i participat en més d’un centenar d’accions per reclamar la reducció de la despesa militar. Els GDAMS 2018 han tingut lloc entre el 14 d’abril i el 3 de maig i s’emmarquen dins la campanya global GCOMS (Campanya Global sobre la Despesa Militar) del International Peace Bureau, que actualment coordina el Centre Delàs d’Estudis per la Pau des de Barcelona.


Com a nou i gran tancament de la campanya d’aquest any, es van organitzar cinc rodes de premsa a Sydney, Tòquio, Hèlsinki, Berlín i Barcelona, ​​coincidint amb la publicació de les dades del SIPRI del 2017 sobre la despesa militar i per presentar el comunicat final de GDAMS sobre la urgència de reduir un 10% la despesa militar i redirigir aquests diners als objectius socials i de desenvolupament.

En el marc de fi de campanya, a Barcelona es va fer una valoració pública de les dades sobre la despesa militar mundial publicades pel SIPRI, en una roda de premsa a LaFede.cat que va comptar amb la participació de les principals entitats de pau catalanes i del periodista i activista David Fernàndez. L’acte va reunir representants del Centre d’Estudis de la Pau Delàs (que també coordina la campanya mundial), Fundipau, Justícia i Pau, NOVACT i LaFede.cat. Les organitzacions van presentar les noves xifres i tendències del SIPRI, augmentant les preocupacions entorn del nou augment de la despesa militar espanyola. L’activista David Fernàndez va destacar la necessitat de fer que més gent participi en campanyes de desarmament i resistència fiscal a la guerra.

A l’Estat espanyol han tingut lloc vàries accions també a Madrid, Durango, Bilbao i Donosti. A Madrid, Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs i membre de la campanya GCOMS, es va reunir amb diputats al Parlament espanyol en el marc del debat sobre els pressupostos anuals de l’any 2018. En les trobades es van suggerir esmenes i defensar una reducció de la despesa militar nacional anual en front de l’augment del pressupost militar espanyol anunciat.Publicacions Relacionades
 07/05/2018

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!