Membres del Centre Delàs participen a Gant en el Triennial Meeting 2022 del International Peace Bureau

Membres del Centre Delàs participen a Gant en el Triennial Meeting 2022 del International Peace Bureau

El cap de setmana del 14, 15 i 16 d’octubre, el Centre Delàs va participar en la trobada de l’International Peace Bureau (IPB) que es va celebrar a la ciutat belga de Gant i que va acollir l’Assemblea General, i les reunions del Consell i la Junta de l’entitat internacional. Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs i vicepresident de l’IPB, i Chloé Meulewaeter, membre del Centre Delàs i del Consell de l’IPB, van viatjar a Bèlgica per participar de la trobada i dels debats i activitats programades al voltant de les reunions.

Fundada el 1891, l’IPB és una de les organitzacions internacionals de pau més antigues del món. Té 300 organitzacions membres a 70 països. El 1910, l’IPB va rebre el Premi Nobel de la Pau.

Diversos experts, polítics i activistes per la pau reconeguts arreu van participar de la trobada amb parlaments online i debats presencials. Martin Chungong, secretari general de la Inter-Parliamentary Union (UIP), va fer la inauguració de l’acte, remarcant el paper històric de la IPB en el treball per la pau en l’àmbit internacional. En un discurs en vídeo, Noam Chomsky va traçar un paral·lelisme entre la crisi dels míssils a Cuba fa 60 anys i les tensions internacionals actuals al voltant de la guerra a Ucraïna. Jeremy Corbyn, exlíder laborista britànic, va parlar sobre la necessitat de posar fi a la guerra a Ucraïna i promoure una nova arquitectura de seguretat a Europa. Guy Ryder, el sindicalista que fins fa poc es va exercir com a Director General de l’Organització Internacional del Treball durant molts anys, va anar a la reunió de l’IPB per adquirir propostes per al seu nou càrrec com a Subsecretari General de Política de les Nacions Unides.

El Triennial Meeting també va acollir el lliurament del premi de la pau Seàn Mcbride que va ser atorgat a Hiroshi Takakusaki del Consell Japonès contra les bombes A i H (Gensuikyo) pels seus anys de lluita contra les armes nuclears. La glosa va anar a càrrec de Sergio Duarte, exAlt Representant de l’ONU per al Desarmament.

A més de les qüestions organitzatives habituals, es va debatre sobre les estratègies de treball de l’IPB per als propers anys, com ara el seguiment de l’informe d’aquest any sobre seguretat comuna, les accions europees per a una Europa lliure d’armes nuclears i la campanya anual sobre la despesa militar (GCOMS), que coordina des de Barcelona el Centre Delàs des de fa anys. Jordi Calvo va liderar el debat sobre aquesta qüestió, en el qual es va realitzar una valoració conjunta de les accions de la campanya que s’han dut a terme fins ara aquest any 2022, amb la intervenció de Chloé Meulewaeter i Quique Sánchez, membres del Centre Delàs i de l’oficina de l’IPB a Barcelona; i es van definir les línies de treball que marcaran la campanya internacional sobre despesa militar el pròxim any.

Finalment, també es van debatre una proposta de pau per posar fi a la guerra a Ucraïna i es van recollir idees per a un nou ordre de pau europeu.



Publicacions Relacionades
 18/10/2022

Linia de recerca :
Presentació i col·loqui “Qui arma a Israel? Qui finança el genocidi? Analitzem el paper de l’estat, empreses d’armes i bancs un any després de l’inici de l’actual ofensiva israeliana sobre Gaza”