Membres del Centre Delàs participen en la reunió anual de la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes ENAAT

Membres del Centre Delàs participen en la reunió anual de la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes ENAAT

n any més, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau ha participat en la reunió anual de la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes (European Network Against Arms Trade, ENAAT) que enguany va tenir lloc a Lió el 17 i 18 de març.

L’organització francesa l’Observatoire des Armements va ser l’encarregada d’acollir aquesta trobada per compartir experiències, debatre i coordinar les activitats relatives a la tasca contra el comerç d’armes que duu a terme la xarxa de pau.

Més de 25 investigadores i activistes representants de les entitats membres de la xarxa europea es van reunir durant aquestes jornades per posar en comú, com cada any, experiències, dades i reflexions sobre les qüestions més destacades de l’últim any a cada un dels països representats. Membres del Centre Delàs d’Estudis per la Pau van participar en les reunions i van presentar les darreres dades i notícies més rellevants en relació al comerç d’armes i el militarisme a Espanya. Des del Centre Delàs també es va contribuir al debat amb l’aportació dels darrers informes elaborats, en la seva versió traduïda a l’anglès. Les noves línies de treball del grup de recerca del Centre es van traslladar també als representants de la xarxa per compartir les reflexions i impulsar sinèrgies de treball. Membres del Centre van presentar la Campanya Global per a la Reducció de la Despesa Militar (GCOMS), campanya del International Peace Bureau (IPB) que coordina el Centre Delàs, i es van generar aliances de treball conjunt en l’acció per a la reducció de la despesa militar a nivell europeu.

A més de la compartició de les dades i qüestions més destacades de cada un dels països europeus representats, es van abordar diferents temàtiques que les diferents organitzacions de la xarxa van considerar necessari posar en l’agenda de debat. Es va abordar la qüestió de com reforçar el control de les exportacions d’armament a nivell europeu tot posant especial atenció a les cas de les exportacions europees d’armes als països involucrats en l’actual conflicte armat al Iemen, com és el cas d’Aràbia Saudita que durant el darrer període ha estat el principal destí de les armes espanyoles i un dels principals de les armes europees. Finalment, es va treballar en estratègies de futur i sobre l’agenda d’activitats de la xarxa per a l’any 2018 i principis de 2019, així com de la campanya contra el finançament del desenvolupament militar i de seguretat per part de la Unió Europea, No Eu Money for Arms (#NoEUmoney4arms).

L’ENAAT va néixer l’any 1984 a una conferència internacional sobre fabricació i exportacions d’armes i avui dia està formada per grups i persones d’una dotzena de països europeus, entre els quals es troben Noruega, Finlàndia, Suècia, Regne Unit, Holanda, Itàlia, Alemanya, Suïssa, República Txeca, Eslovàquia i Espanya. Des de llavors, es celebren reunions anuals que cada any són acollides per una organització d’un país diferent, i durant la resta de l’any es mantenen contactes informals per a l’intercanvi d’informació o l’impuls d’activitats i campanyes conjuntes. L’ENAAT parteix d’una visió pacifista que entén el comerç d’armes com una amenaça per a la pau, la seguretat i el desenvolupament de la humanitat; d’aquí que entre les seves prioritats es trobin l’impuls de recerques i campanyes contra el finançament, la fabricació i el comerç d’armes, per tal d’exercir pressió política adreçada a aconseguir un món més desarmat i unes regulacions més estrictes en aquest aspecte.Publicacions Relacionades
 21/03/2018

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!