Moció per uns municipis lliures d’indústria armamentista

Moció per uns municipis lliures d’indústria armamentista

Des del Centre Delàs d’Estudis per la Pau s’està impulsant una moció que insta a la regulació del comerç d’armes/empreses productores d’armament a nivell local, des de la premisa que moltes de les exportacions de material militar guarden una relació directa amb els conflictes armats dels quals fugen les persones refugiades. Algunes d’aquestes empreses són, a més, a casa nostra.

La xifra de refugiats morts del passat 2016 -4700 casos coneguts de persones que han mort creuant el mar Mediterrani – és més alta que la de l’any 2015, tot i que el nombre total de refugiats que entren a Europa hagi decaigut per les polítiques de seguretat fronterera de la UE, que es basen en interceptar-los a les rutes migratòries més comuns, promovent així l’empresa de rutes cada cop més perilloses. En el que portem de 2017, la xifra de víctimes mortals conegudes al Mediterrani s’eleva a gairebé 1000.

Totes aquestes persones fugen de conflictes armats que es duen a terme, en molts casos, amb l’armament importat de països d’Occident. Dins el rànquing de països exportadors d’armes, Espanya se situa a la 7ª posició a nivell mundial, i a la 4ª a l’Orient Mitjà, un territori que pateix conflictes sagnants a 5 dels seus 14 països.

Tant a nivell europeu com espanyol existeixen legislacions per assegurar una regulació i control en les destinacions del comerç d’armes. No obstant això, la recerca que es duu a terme des del Centre Delàs ens mostra com es continua autoritzant l’exportació de les nostres armes a països en situació de conflicte armat i d’inestabilitat. Per tant, no podem obviar que moltes de les guerres actuals s’estan alimentant i perpetuant amb el subministrament d’Occident, dins el qual l’Estat Espanyol hi juga un rol important.

És per això que, des del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, estem promovent una moció de rebuig a la producció i venda d’armes que alimenten els conflictes dels quals fugen les persones refugiades, que busca la complicitat de les forces polítiques dels municipis catalans. La moció, aprovada ja a Sant Cugat (amb suport de la CUP, ICV, PSC i PdeCat) i a Santa Coloma de Gramenet (amb suport de SOM Gramanet, PSC i ICV), busca un compromís per part dels grups polítics de no afavorir l’activitat de productores d’armes a nivell local i declarar els municipis catalans lliures d’indústria armamentista.

Si voleu impulsar la moció a les vostres poblacions, poseu-vos en contacte amb nosaltres a premsa@centredelas.orgPublicacions Relacionades
 27/07/2017

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!