Informe 62 del Centre Delàs amb Irídia: “Qui vigila el vigilant? Violència a les fronteres i impunitat a Frontex”
La Guàrdia de Fronteres i Costes (Frontex) creada en 2004 per la Unió Europea per a perseguir el crim transfronterer, presenta un llarg historial de polèmiques al llarg dels seus 20 anys d’existència. En un context on els desplaçaments forçats mundials no deixen d’augmentar en milions a l’any, cal preguntar-se si aquest organisme creat per la Unió Europea resulta ser el més adequat per a garantir la protecció de les persones que fugen per la força. Independentment que algunes d’aquestes persones tinguin o no dret a demanar asil, com són aquelles que escapen de la pobresa, la degradació climàtica o d’altres causes no reconegudes en la Convenció sobre l’Estatut de Refugiats de 1951.
En aquest informe, copublicat amb Irídia, continuem amb el treball que vam començar el 2019 amb la publicació de l’informe “Custodiar la fortalesa” en què analitzem l’evolució d’una Agència que no para d’augmentar en recursos, funcions i efectius. Aquesta publicació, realitzada 5 anys després, busca continuar llançant llum sobre les activitats de l’Agència i la seva remarcable evolució com a agent de gestió de fronteres, en una Unió Europea que demostra estar fallant de manera indiscutible en el deure de protegir els drets humans.
Entitats de pau i drets humans denunciem davant la seu de Frontex a Las Palmas de Gran Canària el seu creixement imparable en pressupost i vulneracions de DDHH
Informe del Centre Delàs con Irídia: “¿Quién vigila al vigilante? Violencia en las fronteras e impunidad en Frontex”
La Guardia de Fronteras y Costas (Frontex) creada en 2004 por la Unión Europea para perseguir el crimen transfronterizo, presenta un largo historial de polémicas a lo largo de sus 20 años de existencia. En un contexto donde los desplazamientos forzados mundiales no dejan de aumentar por millones al año, cabe preguntarse si este organismo creado por la Unión Europea resulta ser el más adecuado para garantizar la protección de las personas que huyen por la fuerza. Independientemente de que algunas de estas personas tengan o no derecho a pedir asilo, como son aquellas que escapan de pobreza, la degradación climática u otras causas no reconocidas en la Convención sobre el Estatuto de Refugiados de 1951.
En este informe, copublicado con Irídia, continuamos con el trabajo que empezamos en 2019 con la publicación del informe “Custodiar la fortaleza” en que analizamos la evolución de una Agencia que no para de aumentar en recursos, funciones y efectivos. La presente publicación, realizada 5 años después, busca continuar arrojando luz sobre las actividades de la Agencia y su remarcable evolución como agente de gestión de fronteras, en una Unión Europea que demuestra estar fallando de forma indiscutible en su deber de proteger los derechos humanos.
Entidades de paz y derechos humanos denunciamos ante la sede de Frontex en Las Palmas de Gran Canaria su crecimiento imparable en presupuesto y vulneraciones de DDHH