“No a la guerra”, Declaració del International Peace Bureau (IPB) en motiu de l’assassinat del general Soleimani per part dels Estats Units

“No a la guerra”, Declaració del International Peace Bureau (IPB) en motiu de l’assassinat del general Soleimani per part dels Estats Units

No a la guerra – Declaració del International Peace Bureau (IPB) en motiu de l’assassinat del general Soleimani per part dels Estats Units

Berlín, 05 de gener de 2020

L’assassinat il·legal del general iranià Soleimani va ser un acte de guerra per part dels Estats Units que no s’ha de tolerar. Qualssevol que hagin estat els crims de Soleimani, els Estats Units no tenen el dret legal o moral de prendre tals mesures unilaterals o dels recents bombardejos de cinc instal·lacions relacionades amb l’Iran a l’Iraq i Síria. L’Iraq, Síria i l’Iran són nacions sobiranes i aquests atacs estatunidencs han estat greus violacions del dret internacional, que prohibeix tal agressió. També han humiliat i indignat al govern i al poble de l’Iran. Com respondrien els EUA davant l’atac de les seves instal·lacions militars al Japó o Corea o davant l’assassinat del president de l’Estat Major Conjunt estatunidenc?

Existeix certa preocupació pel fet que l’assassinat de Soleimani pugui ser l’equivalent a l’assassinat de l’arxiduc Franz Ferdinand a Sarajevo el 1914 – que va desencadenar la Primera Guerra Mundial. Una vegada que s’encenen els focs de la guerra, contenir-los és una tasca molt difícil. Hauríem d’haver après del passat que LA GUERRA NO ÉS LA RESPOSTA.

La nostra tasca ara és fer tot el possible per a evitar una escalada, una guerra més àmplia o fins i tot una guerra nuclear, en resposta al que sens dubte serà la represàlia de l’Iran. Fem una crida immediata a accions urgents del moviment de pau a tot el món.

Els Estats Units estan lluny de ser un actor innocent a l’Orient Mitjà. Hem estat testimonis de 70 anys d’agressió estatunidenca (militar, diplomàtica, econòmica, cultural i d’altres tipus) per a imposar l’hegemonia / control sobre el nostre petroli sota les seves sorres. La població de l’Orient Mitjà continua sofrint el preu del conflicte i les guerres de poder. Es mereixen el suport del món per a un nou procés de pau.

Donald Trump argumenta que l’assassinat preventiu era necessari, però ha de recordar-se que el Pla d’Acció Integral Conjunt (l’acord nuclear amb l’Iran) va proporcionar les bases per a una resolució diplomàtica de les tensions entre els Estats Units i l’Iran. És la violació per part de Trump i Bolton d’aquest Acord de l’ONU el que ha obert l’esquerda en la qual el món pot estar ara caient. En resposta a l’assassinat d’un contractista estatunidenc per part de la milícia, Trump i companyia van bombardejar i van destruir cinc objectius militars a l’Iraq i Síria, la qual cosa va resultar en una protesta davant l’ambaixada dels EUA, i en la suma de forces per a prendre de represàlies.

En lloc d’iniciar una guerra a través de l’assassinat de Soleimani, líders més racionals haurien intentat revertir l’escalada militar a través de la diplomàcia, i no amb una onada d’assassinats.

Rebutgem i avorrim totalment les accions temeràries, bel·ligerants i seriosament perilloses dels EUA que acosten al món encara més a un conflicte global que sens dubte inclouria l’ús d’armes nuclears. Més guerra no és la resposta. A l’abril de 1982, la “Comissió Independent sobre Assumptes de Desarmament i Seguretat”, també coneguda com la “Comissió Palme”, va introduir la idea que “els Estats ja no poden buscar la seguretat a costa dels altres; aquesta només es pot obtenir a través de la cooperació entre països”. Aquest concepte de “seguretat comuna” és necessari ara més que mai, ja que junts ens enfrontem a les amenaces existencials del canvi climàtic i la guerra nuclear.

A més, el IPB demana al Consell de Seguretat de l’ONU que condemni l’agressió dels EUA. El IPB també insta a la UE a negar-se a donar suport a qualsevol guerra, a declarar-se en contra de qualsevol atac militar contra l’Iran i a no permetre que els EUA utilitzin instal·lacions militars i bases militars en el territori dels Estats membres de la UE.

És hora que el moviment per la pau actuï! Unim-nos malgrat les fronteres polítiques o socials per a evitar aquesta guerra desastrosa!Publicacions Relacionades
 09/01/2020

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!