Nou Mapa Interactiu sobre la construcció de murs a les fronteres i en territoris ocupats

Nou Mapa Interactiu sobre la construcció de murs a les fronteres i en territoris ocupats

Cap a finals de 1989 dos murs històrics (Berlín i el sistema d’apartheid a Sud-àfrica) es van esfondrar, sorprenentment i inspirant a persones de tot el món. Tanmateix, més de 30 anys després, ens trobem en un món amb més murs que mai. De sis murs el 1989, hem passat a almenys 63 murs a l’actualitat. Com a resultat, ara és més perillós i mortal que mai creuar les fronteres per a les persones que fugen de la violència i la pobresa.

El Centre Delàs ha elaborat un mapa interactiu amb l’objectiu de plasmar l’augment en la construcció d’aquestes muralles físiques així com també la militarització de les fronteres per mitjà del desplegament de tropes, vaixells, avions, drons i vigilància digital. L’interactiu ofereix una primera part amb infografies on s’apunten el motius argüits pels estats per a la construcció dels aparells de seguretat fronterera i les diferents empreses que es beneficien dels contractes milionaris que se’n deriven. El mapa, a més de fer-los visibles, permet avançar de manera cronològica en el desplegament d’aquests murs.

Les dades que recull el mapa s’han obtingut a partir de l’informe “Món emmurallat, cap a l’Apartheid Global”, publicat el novembre de 2020 pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, el Transnational Institute (TNI) i Stop Wapenhandel.

L’informe sosté que 30 anys després del seu col·lapse a Sud-àfrica, el nostre món emmurallat està creant un nou tipus d’Apartheid Global. Les fronteres, com l’apartheid, es construeixen sobre ideologies racistes, neguen a grups de persones els drets bàsics i perpetuen la violència. Com sosté aquest informe, el concepte d’Apartheid Global “ajuda a explicar les tendències i estructures de poder i la segregació global” en les quals “els murs són només una de les dimensions físiques i visibles de la creixent violència cultural, estructural i física que aquest sistema crea al món”.

L’elaboració del mapa ha estat possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.



Publicacions Relacionades
 07/04/2021

Linia de recerca :
Jornada: “Banca Armada i finances ètiques: la (des)inversió com a arma per una economia per la pau” amb Carlos Taibo i Jordi Calvo a València