Petició de la Campanya #10RazonesFirmaTPAN al Govern espanyol

Petició de la Campanya #10RazonesFirmaTPAN al Govern espanyol

En el primer aniversari de la seva entrada en vigor, 35 organitzacions de la societat civil demanen al Govern que exerceixi un lideratge de pau amb l’adhesió de l’Estat espanyol al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN)

20 de gener del 2022

Un any després de l’entrada en vigor del TPAN, 59 estats ja han ratificat, 30 l’han signat i tenen pendent la seva ratificació, i 49 més han expressat el seu suport al Tractat a l’ONU.

Demanem al Govern espanyol que signi el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears i doni suport a la seva posterior ratificació al Congrés dels Diputats. I com a primer pas en aquesta direcció, instem l’Executiu de Pedro Sánchez que segueixi l’exemple de Noruega i Alemanya, dos socis de l’OTAN, i que Espanya assisteixi com a Estat observador a la primera Conferència d’Estats Parts del TPAN que tindrà lloc a Viena del 22 al 24 de març del 2022.

El Govern espanyol té una excel·lent oportunitat per a exercir un lideratge de pau davant els seus socis de la UE i l’OTAN, alineant-se amb la voluntat majoritària de la població espanyola i mundial en favor de la prohibició efectiva de les armes nuclears.

De fet, una enquesta recent mostra que el 89% de la població espanyola creu que Espanya s’hauria de sumar al Tractat (només el 4% s’hi oposa) i diverses iniciatives han comptat amb el suport de varis grups parlamentaris. Malgrat tots els esforços, l’objectiu de l’adhesió del Govern espanyol al TPAN encara no s’ha aconseguit.

Què és el TPAN i què aporta

El 7 de juliol del 2017, després d’una dècada de mobilitzacions de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN) i de les seves entitats associades, l’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar un acord mundial per prohibir les armes nuclears, conegut oficialment com el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN – TPNW en les seves sigles en anglès). Un Tractat que ressalta l’impacte humanitari catastròfic de qualsevol ús d’aquesta mena d’armament. Dos anys i mig més tard, el 22 de gener del 2021, el Tractat va entrar en vigor aen aconseguir la ratificació necessària de 50 països. 

Aquest nou instrument jurídic ofereix una alternativa poderosa a un món en el qual no es posa fi a les amenaces de destrucció massiva. Abans d’aprovar el Tractat, les nuclears eren les úniques armes de destrucció massiva que no estaven subjectes a una prohibició categòrica, malgrat les seves conseqüències humanitàries i mediambientals catastròfiques, generalitzades i persistents. El nou acord cobreix, per tant, una gran llacuna del dret internacional. Aquest Tractat es basa en les regles i principis de la llei humanitària i els països no poden, en cap cas, desenvolupar, assajar, produir, fabricar, transferir, posseir, emmagatzemar, utilitzar o amenaçar amb utilitzar armes nuclears, o permetre l’estacionament d’aquestes armes en el seu territori. Així mateix, el TPAN obliga les parts a proporcionar assistència a aquells que han sofert com a conseqüència de l’ús i l’assaig d’armes nuclears a tot el món, i a adoptar mesures per a reparar els entorns contaminats. El TPAN, per tant, contribueix a protegir els drets humans de les víctimes i el medi ambient.

Quina diferència introdueix sobre el Tractat de No Proliferació Nuclear (TNP)

Els crítics al TPAN al·leguen que aquest afebleix al Tractat de No Proliferació Nuclear (TNP) que va entrar en vigor el 1970. Però la realitat ens mostra que el TNP no ha estat efectiu, encara que hagi disminuït el nombre total de caps nuclears, ha duplicat el nombre de països que les posseeixen i estem assistint a una nova carrera de modernització de les armes nuclears. El TPAN, a diferència del TNP, obliga a assistir a les víctimes de l’ús o dels assajos amb armes nuclears i a prendre mesures per a restaurar mediambientalment les àrees contaminades.

Un Tractat per a la protecció de la vida a la Terra i els DDHH

El TPAN és el primer acord multilateral que prohibeix íntegrament les armes nuclears declarant-les armes il·legals i també el primer acord que conté disposicions per a abordar les conseqüències humanitàries relacionades amb l’assaig i l’ús d’aquestes. També, ha estat considerat la primera llei feminista sobre armes nuclears. Des del preàmbul reconeix el seu impacte desproporcionat sobre dones, nenes i pobles indígenes, urgeix a una participació més equitativa de les dones en els processos de desarmament, l’assistència a les víctimes i la reparació dels danys mediambientals que provoquen. 

Mitjançant la prohibició explícita i inequívoca de l’ús d’armes nuclears, el TPAN envia un senyal contundent: el seu ús seria inacceptable des d’una perspectiva ètica, mediambiental i humanitària i, a més, seria il·legal conforme al Dret Internacional Humanitari (DIH).

Les armes nuclears són l’armament més inhumà i indiscriminat que s’hagi creat mai.  Violen el dret internacional, causen greus danys al medi ambient, soscaven la seguretat nacional i mundial i desvien enormes recursos públics que de la satisfacció de les necessitats humanes i la cura de la vida al planeta.

Per a les entitats que treballem per una cultura de pau, els drets humans, els drets del planeta Terra, els drets de les dones i les nenes i nens, el desarmament total i universal, la justícia, la recerca i l’educació per la pau, la memòria, el diàleg, els valors universalistes, la cooperació, el multilateralisme, etc., la Campanya ICAN i l’entrada en vigor del TPAN ofereixen una extraordinària oportunitat per a continuar sumant esforços per a la construcció de la pau mundial.

Mentre els riscos que té ignorar el Tractat són inassumibles, les oportunitats per a la pau que s’obren amb la seva ratificació interpel·len l’Estat espanyol i a tota la seva població.

ENTITATS FIRMANTS  (A 19 DE GENER DE 2022)

  1. AIPAZ – Asociación Española de Investigación para la Paz
  2. AEDIDH · Asociación Española para el Derecho Internacional de los DDHH
  3. Alcaldes y Alcaldesas por la Paz – Mayors for Peace
  4. Alternativa antimilitarista MOC
  5. Alternativas Noviolentas
  6. AAMOC/ADNV Canarias
  7. APDHA (Asociación Pro DDHH Andalucía)
  8. Can Jonch – Centre de Cultura per la Pau (Ajuntament de Granollers)
  9. CEIPAZ – Centro de Educación e Investigación para la Paz 
  10. Centre Delàs d’Estudis per la Pau
  11. CONFER (Conferencia Española de Religiosos) – Justicia y Paz 
  12. Coordinadora de Organizaciones para el Desarrollo – España
  13. Cristianisme i Justícia
  14. International Peace Bureau – Barcelona
  15. Justicia y Paz (Comisión General)
  16. Desarma Madrid
  17. DonesxDones. Ca la Dona
  18. Ecologistas en Acción
  19. Escola de Cultura de Pau
  20. FUHEM Ecosocial
  21. Fundación Cultura de Paz
  22. Fundación SIP
  23. FundiPau
  24. Gernika Gogoratuz
  25. Greenpeace España
  26. HEGOA – Instituto de Estudios sobre Desarrollo y Cooperación Internacional
  27. Mujeres de Negro de Madrid
  28. Mundo Sin Guerra y Sin Violencia
  29. Plataforma per la Pau
  30. Pressenza International Press Agency
  31. Red Española de Mujeres de Negro
  32. UNIPAU – Universitat Internacional de la Pau
  33. USO – Unión Sindical Obrera
  34. WILPF España – Liga Internacional de Mujeres por la Paz y la Libertad
  35. Yayoflautas Madrid

Descarga la petició aquí.



Publicacions Relacionades
 20/01/2022

Linia de recerca :
Publicat en Madrid, el 20/01/2022
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!