Sant Cugat del Vallès acull una conferència de la coordinadora global de la campanya internacional Stop Killer Robots, Mary Wareham

Sant Cugat del Vallès acull una conferència de la coordinadora global de la campanya internacional Stop Killer Robots, Mary Wareham

El passat dimecres 20 de novembre la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès va acollir la Conferència “L’arribada dels Robots Assassins” a càrrec de la coordinadora global de la Campaign to Stop Killer Robots i Directora d’Incidència de la Divisió d’Armes a Human Rights Watch, Mary Wareham. Aquesta conferència estava emmarcada en el llançament de l’informe del Centre Delàs d’Estudis per la Pau “Noves armes contra l’ètica i les persones: Drons armats i drons autònoms” que en col·laboració amb la campanya internacional es presentava el mateix dia. Pere Brunet, coordinador de l’informe i investigador del Centre Delàs, i Joaquín Rodríguez Álvarez, membre d’ICRAC i de la Campanya Stop Killer Robots, Professor de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral (EPSI) i Professor Associat del Departament de Dret Administratiu de la UAB; van ser les persones encarregades d’acompanyar Mary Wareham a la taula per a presentar les dades més destacades i les principals conclusions recollides en aquesta nova publicació.

Tica Font, membre del Centre Delàs i també autora de l’informe, va donar la benvinguda a l’acte i va presentar a Mary Wareham que va aterrar a Barcelona després de dies de treball d’incidència a les reunions de la CCW de les Nacions Unides a Ginebra per a impulsar un tractat vinculant de prohibició de les armes autònomes. La coordinadora de la campanya global va explicar què són els anomenats killer robots i quina és la urgència que porta a la campanya Stop Killer Robots a treballar per aquest tractat. “S’ha creuat una línea ètica en el moment en què es dona la capacitat de decidir sobre les vides de les persones a les màquines. Per això la campanya Stop Killer Robots treballa per a la creació urgent d’un tractat per a la prohibició de les armes autònomes letals”, va apuntar Wareham, “com es pot assegurar l’assumpció de responsabilitats en el cas de les armes autònomes letals? Quan l’error d’una màquina són vides humanes, qui prendrà responsabilitats? Aquesta és una de les majors preocupacions”.

Joaquín Rodríguez Álvarez va explicar quina ha estat l’evolució del treball de la campanya a l’Estat espanyol, així com, quina ha estat fins ara la posició del govern en el marc de les negociacions internacionals sobre una regulació i prohibició d’aquest tipus d’armes.

Finalment, Pere Brunet va explicar els continguts de la publicació que analitza l’actual escalada cap als sistemes armats autònoms i les seves implicacions ètiques i jurídiques, ja que deleguen en una màquina les decisions de matar, la qual cosa va en contra de la dignitat humana i dels drets de les persones. L’informe ofereix una radiografia de l’estat actual en el camp del desenvolupament dels drons armats i els drons autònoms i de les empreses i els països que hi ha al darrere, alhora que explora les implicacions ètiques i jurídiques de l’escalada d’aquestes armes i quin està sent l’esforç internacional contra l’armament autònom. 

Una trentena de persones van participar en aquest acte que va ser organitzat pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau amb la col·laboració de la Campaign to Stop Killer Robots, i va comptar amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

La visita de Mary Wareham va continuar el dia següent a la Universitat Autònoma de Barcelona on Mary Wareham va explicar la campanya als estudiants del Grau en Prevenció i Seguretat Integral.Publicacions Relacionades
 25/11/2019

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!