Santa Bàrbara i Navantia fitxen generals com a executius

Santa Bàrbara i Navantia fitxen generals com a executius

Qui va ser fins a juliol de 2008 Cap d’Estat Major de l’Exèrcit de Terra, el general Carlos Villar Turrau, ha estat contractat el febrer passat com a vicepresident d’Estratègia de Negocis per la indústria militar General Dynamics/Santa Bàrbara.

El fitxatge de Carlos Villar per una indústria militar no és un nou, en els últims temps s’han prodigat els militars que deixen el servei actiu per incorporar-se com a executius en empreses militars. Així, el que fou també cap d’Estat Major de l’Armada, almirall Sebastián Zaragoza, es va incorporar el novembre passat com a assessor comercial per a l’exportació a l’empresa pública Navantia. I anteriorment, l’almirall Francisco Torrente va ser nomenat president de la més important fàbrica d’explosius espanyols, Explosivos Alaveses (Expal).

Totes aquestes empreses són subministradores habituals d’armament a les forces armades espanyoles. Navantia construeix i repara tots els bucs de guerra de l’Armada. Expal subministra projectils i municions. El que crida més l’atenció de la incorporació de Carlos Villar a Santa Bàrbara és que aquesta empresa és el proveïdor més important de l’exèrcit de terra, al qual subministra blindats antimines, carros de combat Pizarro i Lleopard, fusells d’assalt i diverses classes d’explosius i municions. Dintre de les forces armades hi ha hagut manifestacions contràries a aquests fitxatges per empreses privades d’armament, ja que danyen el comportament ètic dels militars, que han de complir principis d’exemplaritat, objectivitat, honradesa, confidencialitat, que queden en dubte pel fet d’incorporar-se a empreses privades que són contractistes del Ministeri de Defensa. Fins i tot hi ha hagut comentaris de militars sobre el tracte de favor que va dispensar Carlos Villar a l’empresa Santa Bàrbara que ara l’ha fitxat.


Quan es denuncia l’existència d’un complex militar industrial espanyol, els militars Carlos Villar, Sebastián Zaragoza i Francisco Torrente es converteixen en un bon exemple de la relació que uneix els interessos de militars amb les indústries de guerra espanyolesPublicacions Relacionades
 21/05/2009

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!