Santa Coloma de Gramenet aprova una moció del Centre Delàs de rebuig a la producció i venda d’armes que alimenten els conflictes d’on fugen els refugiats

Santa Coloma de Gramenet aprova una moció del Centre Delàs de rebuig a la producció i venda d’armes que alimenten els conflictes d’on fugen els refugiats


es del Centre Delàs d’Estudis per la Pau s’està impulsant una moción que insta a la regulación del comercio de armas/ empresas productoras de armamento a nivel local, des de la premisa que moltes de les exportacions de material militar guarden una relació directa amb els conflictes armats dels quals fugen les persones refugiades.

La moció, esmenada pels grups polítics que la van presentar (Som Gramenet, PSC i ICV) per adaptar-la al context local, va ser aprovada al Ple Municipal d’ahir, 24 de juliol, amb els vots positius dels 22 regidors que la presentaven, el vot en contra del Partit Popular i l’abstenció de Ciutadans.

La xifra de refugiats morts del passat 2016 – 4700 casos coneguts de persones que han mort creuant el mar Mediterrani – és més alta que la de l’any 2015, tot i que el nombre total de refugiats que entren a Europa hagi decaigut per les polítiques de seguretat fronterera de la UE, que es basen en interceptar-los a les rutes migratòries més comuns, promovent així l’empresa de rutes cada cop més perilloses. En el que portem de 2017, la xifra de víctimes mortals conegudes al Mediterrani s’eleva a gairebé 1000.

Totes aquestes persones fugen de conflictes armats que es duen a terme, en molts casos, amb l’armament importat de països d’Occident. Dins el rànquing de països exportadors d’armes, Espanya se situa a la 7ª posició a nivell mundial, i a la 4ª a l’Orient Mitjà, un territori que pateix conflictes sagnants a 5 dels seus 14 països.

Tant a nivell europeu com espanyol existeixen legislacions per assegurar una regulació i control en les destinacions del comerç d’armes. No obstant això, la recerca que es duu a terme des del Centre Delàs ens mostra com es continua autoritzant l’exportació de les nostres armes a països en situació de conflicte armat i d’inestabilitat. Per tant, no podem obviar que moltes de les guerres actuals s’estan alimentant i perpetuant amb el subministrament d’Occident, dins el qual l’Estat Espanyol hi juga un rol important.

És per això que, des del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, s’està promovent una moció de rebuig a la producció i venda d’armes que alimenten els conflictes dels quals fugen les persones refugiades, que busca la complicitat de les forces polítiques dels municipis catalans. En aquest sentit, la moció aprovada busca un compromís per part dels grups polítics gramenencs de no afavorir l’activitat de productores d’armes a nivell local i declarar Santa Coloma de Gramenet municipi lliure d’indústria armamentista i el que comporta.

Podeu llegir aquí el text de la moció aprovada.

Pueden leer aquí el texto de la moción aprobada.Publicacions Relacionades
 25/07/2017

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!