Setmana global per la lluita contra la violència armada

Setmana global per la lluita contra la violència armada

 Aquesta setmana es celebra la Setmana global per la lluita contra la violència armada (The Global Week of Action Against Gun Violence), que reuneix la comunitat mundial i les organitzacions integrades dins la xarxa IANSA (International Action Network on Small Arms), de la qual és membre el Centre Delàs,  per tal de conscienciar a la societat sobre la necessitat urgent de combatre la violència armada, i del primordial paper que tots tenim en aquesta tasca.

La presencia d’armes continua tenint efectes devastadors per a totes les societats del món. La producció, el tràfic legal i il·legal d’armes i tots els recursos públic i privats que s’hi destinen són el combustible que manté encesa la violència i les guerres. La presencia d’armes està estretament lligada amb les violacions als drets humans, amb les crisis humanitàries i el subdesenvolupament, amb el crim organitzat, i amb la inseguretat dels estats i de la població. Unes 55.000 persones moren cada any com a víctimes directes dels conflictes armats. Però els efectes d’aquests van molt més enllà, causant desplaçaments forçats (actualment més de 33 milions de persones són desplaçades a causa de guerres o situacions de violència), reclutament de menors per part de les forces armades estatals i altres grups armats, mutilacions, violència sexual i un llarg etcètera.

Però les armes no només afecten en contextos de guerra, sinó que també generen violència i mort en països i regions (teòricament) en pau. Als Estats Units, la taxa de possessió d’armes lleugeres per part de civils és del 101% , és a dir, hi ha més armes que persones. Això significa que circulen unes 300 milions d’armes (sense comptar les que estan en mans de militars i altres forces del Estat). Òbviament, les xifres de les morts també són colpidores, dons acaben morint més de 30.000 persones cada any. Per fer-nos una idea de la magnitud de la dada, en l’atemptat de l11-S de Nova York van morir 3.000 persones, i això va portar a les autoritats dels Estats Units a endurir radicalment les seves polítiques de seguretat i defensa. Paradoxalment, les 30.000 víctimes anuals causades per armes lleugeres no fan que es prengui cap mesura per lluitar contra la violència armada. De la mateixa manera, a Espanya es calcula que hi ha 4.500.000 armes petites i lleugeres en mans de civils (a les que s’han de sumar els 2 milions en mans de  militars i policies). Anualment, moren entre 257 i 380 persones com a víctimes directes d’una arma de foc.

La realitat és inapel·lable, i és essencial aturar l’espiral de violència que causa la producció, la possessió, el tràfic i la proliferació d’armes. Aquesta setmana ha de servir com a recordatori per a tots nosaltres, per seguir fent tot el que està a les nostres mans per aturar aquesta pèrdua de vides humanes en tot el món.

Més informació a: http://www.iansa.org/blurb/global-week-of-action-against-gun-violence-2015-0

Dades procedents de: GunPolicy.orgPublicacions Relacionades
 13/05/2015

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!