Solidaritat i responsabilitat amb les refugiades de les guerres i de la misèria

Solidaritat i responsabilitat amb les refugiades de les guerres i de la misèria

Solidaritat i responsabilitat amb les refugiades de les guerres i de la misèria

L’actual crisi de refugiats, en la qual milions de persones estan fugint de la guerra, de la repressió política o d’estats fallits en diversos països, és un recordatori del terrible dany que generen els conflictes armats a nivell mundial.

Molts són els refugiats que arriben a les vores d’Europa fugint de la guerra de Síria, però també del conflicte i la inestabilitat en països com Líbia, la República Centreafricana, l’Iraq i molts altres en què les potències europees estan implicades, ja sigui mitjançant intervencions militars o la venda d’armes.

Ara que milers de refugiats arriben a les nostres fronteres es fa obligat mirar enrere i recordar que durant les dues guerres mundials, van ser els nostres avis els que es van embarcar en llargs viatges a la cerca de refugi. Lluny de fomentar la imatge dels refugiats com a persones pobres, desarrelades o desprotegides els hem de tractar des de la solidaritat internacional, des de la condemna absoluta a totes les guerres i a les decisions polítiques que les generen.

Considerem que la Unió Europea i els països membres de l’OTAN, així com tots els països del món que opten per la via militar i violenta, haurien d’assumir responsabilitats per les intervencions armades que realitzen.
 
Alertem davant la possibilitat que aquesta crisi pugui servir per implementar mesures polítiques que estan en contra del Dret Internacional i que augmentin la militarització dels controls fronterers i de seguretat, fent perillar la lliure circulació de les persones a l’espai Schengen. En aquest sentit, reivindiquem el valor i la valentia de les persones que intenten salvar les seves vides i les de les seves famílies i condemnem el tracte que se’ls està donant des de les fronteres i des dels carrers d’alguns països europeus.

Finalment, condemnem també les tremendes desigualtats que pateix el nostre món perquè moltes persones hagin de deixar la seva llar enrere, i reivindiquem la implementació de mesures polítiques que fomentin la seguretat humana, així com i la fi de la fabricació, inversió, i comercialització de armes.

Des del Centre Delàs denunciem que aquesta crisi és la de les guerres i la de les misèries i desigualtats que aquestes desencadenen. Reivindiquem que des dels països membres de la UE i de l’OTAN s’assumeixi la responsabilitat de les conseqüències de les guerres que promouen i alimenten i es prenguin les mesures polítiques necessàries per acabar amb elles per la via pacífica.

Demanem mesures polítiques concretes i d’urgència que permetin l’acollida immediata de les refugiades i altres persones que fugen de la guerra, la misèria i la repressió.

Reivindiquem la responsabilitat dels estats, el seu paper en els conflictes armats i apel•lem a que assumeixin les conseqüències de les seves accions militars.

Solidaritat per a les refugiades i la seva valentia.

Barcelona, 21 de setembre, Centre Delàs d’Estudis per la PauPublicacions Relacionades
 21/09/2015

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!