Un pas més cap a la prohibició de les armes nuclears

Un pas més cap a la prohibició de les armes nuclears

El passat 8 i 9 de desembre, a Viena, es va celebrar la “Vienna Conference on the Humanitarian Impact of Nuclear Weapons”, on van estar representats més de 150 països i, per primera vegada, van assistir representants de les delegacions de quatre dels nou Estats posseïdors d’armes nuclears: els EUA, Regne Unit, Índia i Pakistan.

“Les conseqüències de qualsevol ús d’armes nuclears serien devastadores, de llarga durada, i inacceptables. Els governs simplement no poden escoltar aquesta evidència i aquestes històries humanes sense actuar”, va dir Akira Kawasaki, de l’ONG japonesa Peaceboat. “L’única solució és prohibir i eliminar les armes nuclears i hem de començar ara”, va afegir Kawasaki.

L’objectiu de la trobada ha estat posar les bases per iniciar un procés diplomàtic amb la finalitat d’acordar un nou tractat tenint en compte, també, les aportacions de la societat civil. Així mateix, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau va assistir com a participant del fòrum de la societat civil, organitzat per la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), amb els quals conjuntament van demanar als governs que comencin amb urgència les negociacions per redactar un tractat de prohibició de les armes nuclears.

Així mateix, 44 Estats es van comprometre a treballar en pro d’un tractat per al desarmament nuclear, on Àustria va expressar la necessitat de l’esforç de tota la comunitat internacional per omplir el buit legal i aconseguir la seva prohibició i eliminació. Juan Ignacio Morro Villacián, Sotsdirector General de No Proliferació i Desarmament del Ministeri d’afers exteriors i de Cooperació, i representant d’Espanya en la Conferència de Viena, va expressar el compromís d’aconseguir un món sense armes nuclears a través del marc del Tractat de No Proliferació d’Armes Nuclears, posant èmfasi a la importància dels tres pilars (la no-proliferació, el desarmament i l’ús pacífic de l’energia nuclear) i la necessitat d’una aplicació equilibrada i progressiva d’aquest tractat. A més, va advocar per l’esforç de tots els Estats perquè sigui un projecte realista que ha de ser dut a terme principalment pels països dotats d’armes nuclears, per a que assumeixin el compromís de desarmament en conformitat amb l’article VI del Tractat, juntament amb l’acord de mesures de transparència. D’altra banda, el representant espanyol també va manifestar que cal ser acurat amb els enfocaments maximalistes, que poden semblar atractius però que podrien arribar a ser contraproduents si no compten amb la participació de tots els actors rellevants en aquest àmbit.

Espanya va considerar que el procés negociador creat en la Conferència era una oportunitat única que no calia desaprofitar, remarcant que cal realitzar un esforç especial per aconseguir un acord el més aviat possible, portant a tots els Estats a adoptar a nivell intern mesures eficaces per reforçar la seguretat física de les seves instal·lacions i materials nuclears.

A tot això, establir un marc normatiu comú per a tots els Estats i incrementar les negociacions multilaterals és de màxima necessitat per progressar en l’esfera del desarmament nuclear i evitar les desastroses conseqüències humanitàries que comporten. És per això que d’Espanya necessitem un compromís ferm cap a l’adhesió a la iniciativa humanitària i una actitud activa per fomentar un debat internacional enfocat cap a la conscienciació i negociació per aconseguir un Tractat vinculant i una prohibició real de les armes nuclears. Necessitem que sigui un actor que impulsi el debat cap a la reforma política i legal per fer front a les armes nuclears, desenvolupar els instruments jurídics és un requisit imminent per influir en els Estats posseïdors d’aquest arsenal.

25 anys després de la Guerra Freda, s’estima que hi ha 16.300 caps nuclears a 14 països. El tràgic llegat de les armes nuclears segueix viu i amenaça al nostre present i futur. Afortunadament, en els últims anys s’ha reactivat el treball pel desarmament nuclear. L’impacte humanitari de les armes nuclears s’ha convertit en una qüestió dominant al debat internacional, sumat a la necessitat creixent dels Estats per considerar la tesi que es produeixi un canvi real i sostenible en l’esfera del desarmament nuclear. Des del Centre Delàs treballem pel desarmament, el nuclear evidentment també. Les armes nuclears han de ser abolides. Per a això, seria de gran ajuda que les armes nuclears estiguin prohibides per un tractat jurídic internacional. Els debats a Viena van il·lustrar que una bona part de la comunitat internacional està decidida a abordar aquesta qüestió. Malgrat que encara falta un suport decidit i explícit de molts més Estats, entre ells l’espanyol, a qui animem a sumar-se al carro dels països que lideren el procés per la prohibició de les armes nuclears.Publicacions Relacionades
 23/12/2014

Linia de recerca :
Ja pots matricular-te a la pròxima edició de l'Escola Pacifista que tindrà lloc a Catalunya els mesos de març i abril de 2024