Venda d’armes russes a Algèria

Venda d’armes russes a Algèria

Aquest any 2006 ha estat el primer en el qual un màxim dirigent rus, Vladimir Putin, ha visitat oficialment Algèria. Un deute equivalent a 4.000 milions d’euros, contret per l’Estat algerià amb l’antiga Unió Soviètica en els anys 1970, ha estat perdonat a canvi de substanciosos contractes amb la indústria d’armament russa, segons informa l’agència russa Itar-Tass.


El govern rus ha signat amb l’algerià un contracte per valor de 29.000 milions d’euros per a la compra d’avions MIG durant quatre anys a partir de 2006, i equip militar per valor de 5.800 milions d’euros.

Rússia i França superen per primera vegada els EUA en la venda d’armes a Algèria. Aquesta notícia no és cap anècdota aïllada. El 2005, la indústria russa d’armament va superar els Estats Units en la venda d’armaments als països en vies de desenvolupament. En concret, i segons informa l’agència EFE (29/10/06), Rússia va signar durant l’any anterior contractes armamentístics per valor de 7.000 milions de dòlars, equivalents al 23,2% del mercat.

França, l’estat europeu més important en indústria armamentística, també va superar els Estats Units amb vendes per valor de 6.300 milions de dòlars, el 20,9% del total. No obstant això, com comenta l’agència de notícies EFE, en el conjunt de vendes a països “desenvolupats” i “en desenvolupament”, Estats Units segueix mantenint-se al capdavant amb 12.800 milions de dòlars en vendes d’armaments.

Per contra, els estats amb major volum de compres en armament han estat, per aquest ordre, l’Índia, amb 5.400 milions de dòlars, Aràbia Saudita, amb 3.400 milions, i la Xina, amb 2800 milions.

No fa falta ser un savi de l’economia per imaginar el que podria fer-se si el concepte dominant de “desenvolupament” fos un altrePublicacions Relacionades
 04/02/2007

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!