Ja podeu recuperar el Webinar sobre despesa militar i (in)seguretat global que va comptar amb la participació de Michael T. Klare, Tranja Cronberg, Walden Bello i Binalakshmi Nepram

Ja podeu recuperar el Webinar sobre despesa militar i (in)seguretat global que va comptar amb la participació de Michael T. Klare, Tranja Cronberg, Walden Bello i Binalakshmi Nepram

El passat dijous 3 de desembre, GCOMS va organitzar un webinar sobre despesa militar i (in)seguretat global. L’esdeveniment va ser moderat per Jordi Calvo, coordinador de GCOMS, i Dong Huy Cuong, representant del AEPF. El seminari va tenir com a ponents a Michael T. Klare, Tarja Cronberg, Walden Bello i Binalakshmi Nepram. Les observacions finals van estar a càrrec de Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la UNESCO.

El seminari online va oferir un espai de debat, i va introduir nombrosos assumptes rellevants i d’urgència en relació a la despesa militar i la seguretat mundial, constituint una declaració final molt poderosa, en la qual es va apel·lar als activistes per la pau de tot el món per que prenguin mesures per a la reducció de la despesa militar i la reorientació d’aquests fons cap a les persones i el planeta.

Pots veure el webinar complet en anglès en el Canal de YouTube de la campanya GCOMS. 

Michael Klare, professor emèrit de Five College i director del Five College Program en Estudis de Pau i Seguretat Mundial (PAWSS), va parlar de la doctrina militar, que, segons ell, té “una enorme influència en l’orientació i el desplegament de les forces armades d’una nació “. El professor Klare va analitzar també les polítiques de seguretat i defensa nacional dels Estats Units, argumentant que, si bé la doctrina estratègica militar no canvia sovint, estem experimentant ara una transició de l’anomenada Guerra contra el Terrorisme al que es coneix com “competència de grans potències “o” tri-política”.

Al seu torn, Tarja Cronberg, distingida investigadora associada del SIPRI en matèria de política de seguretat europea, va parlar de “la securitització com un vincle entre els pressupostos militars i les necessitats humanes”, i va assenyalar que els exèrcits estan augmentant l’ús dels nostres recursos. A més, va parlar sobre la pobresa i el canvi climàtic, i va argumentar que si els diners invertits en l’exèrcit es gastessin en educació o en salut, hi hauria 45 vegades més ocupació en aquests camps. Finalment, va assenyalar un aspecte de les armes nuclears que sovint es passa per alt: “La quantitat de recursos necessaris per destruir una arma nuclear és de tres a quatre vegades més gran que la que es necessita per fabricar-la”. Els científics que fabriquen armes de destrucció massiva no han pensat en les formes de destruir-les quan les fabriquen “.

L’acadèmic filipí i columnista de Foreign Policy in Focus, Walden Flores Bello, va analitzar les relacions entre els Estats Units i la Xina, va comparar les seves despeses militars i va assenyalar que hi ha la preocupació que el conflicte entre tots dos “pugui en algun moment desembocar en algun tipus de conflicte militar “. A més, va parlar de les seves postures estratègiques contrastades, assenyalant que la dels EUA és “ofensiva” i la de la Xina és una “defensa estratègica”, i va tancar la seva intervenció plantejant alguns punts interessants sobre el conflicte al Mar de la Xina Meridional.

La acadèmica indígena, autora i activista dels drets civils Binalakshmi “Bina” Nepram va començar parlant sobre la militarització del seu estat natal de Manipur (Índia), i va analitzar com l’Índia és el segon major importador d’armes del món i el tercer major gastador militar. També va cridar l’atenció sobre el fet que “l’Índia i el Pakistan estan comprant armament del Nord Global” i ha assenyalat que “els cinc membres del Consell de Seguretat de les Nacions Unides produeixen el 88% de l’armament del món”. Finalment, va cridar l’atenció sobre com als EUA “de cada dòlar que un ciutadà paga, 55 centaus van a el complex militar-industrial, que només protegeix els interessos de l’1%”.

Finalment, l’exdirector general de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza, va advocar pel concepte de seguretat humana, que es fonamenta en la idea que “tot ésser humà mereix una vida digna”, i va assenyalar que “s’estan invertint 4.000 milions de dòlars diaris en despeses militars i de l’exèrcit mentre milers d’éssers humans moren de fam cada dia”.

Tancant el webinar, Jordi Calvo va parlar breument sobre el llibre de GCOMS “Military Spending and Global Security: Humanitarian and Environmental Perspectives”, que va ser publicat per Routledge el 26 de novembre.

Pots trobar més informació sobre aquest llibre aquí.



Publicacions Relacionades
 10/12/2020

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!