Cicle de Diàlegs sobre Pau i Seguretat Humana

  25 abril, 2018
 Lloc: Auditorio Blanquerna (Barcelona)
 Organitza: Centre Delàs de Estudis per la Pau i Universitat Internacional de la Pau
 Tipus d'esdeveniment:

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau i la Universitat Internacional de la Pau, organitzen una sèrie de diàlegs oberts per reflexionar i aportar al debat de com 

construir polítiques de seguretat i defensa basades en la cultura de pau i el concepte de seguretat humana.

L’objectiu d’aquest cicle sota el títol “Diàlegs sobre pau i seguretat humana”, és abordar des de diferents àmbits com són el periodisme, els estudis de gènere o la filosofia, entre d’altres, aquest repte de construir polítiques antimilitaristes i de pau. També es vol introduir el debat de com adoptar una concepció de la seguretat i la defensa des de la seguretat humana en front a la seguretat i defensa militaritzades que, basades en la lògica de “més armes i més exercit igual a més seguretat”, acaben generant més violències (directes, culturals i estructurals) al nord i al sud.

El concepte de seguretat humana transcendeix l’amenaça per la violència personal i engloba el desenvolupament sostenible de les persones i, per tant, el gaudi dels drets que garanteixen una vida digne. El concepte de seguretat humana apareix recollit pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) al 1994. Davant les amenaces actuals, la seguretat humana proposa un enfoc en el que l’objecte de protecció és el benestar de les persones, i per això, treballa des de les causes dels conflictes per a la seva resolució. Enfront a una seguretat i defensa cap a dins i cap a fora considerant una protecció “contra els altres”, aquest enfoc implica una protecció cap a dins i cap a fora construïda “amb els altres”, amb la cooperació amb els altres estats.

Aquest cicle de diàlegs amb la participació d’expertes d’àmbits diversos, vol aportar un debat ric i crític que ens faci reflexionar de la necessitat de trencar aquesta lògica de més armes, més exèrcits i més repressió i força és igual a més seguretat; i repensar-la per construir una alternativa basada en la cultura de pau i la seguretat humana, tant a nivell local com a nivell global.

El 25 d’abril de 19h a 21h, l’Auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de Blanquerna acollirà el primer d’aquesta sèrie de diàlegs sota el títol “La Mediterrània: mar comú, frontera invisible”, que comptarà amb la participació d’Oscar Camps (activista i director de Proactiva Open Arms) i Miguel Pajares (director de CEAR Catalunya), i Arantza Dìez (periodista i co-directora del documental “To Kyma”) que moderarà el diàleg.

El cicle de “Diàlegs sobre Pau i Seguretat Humana” tindrà lloc durant els anys 2018 i 2019 i compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Diputació de Barcelona.

Programa:

Dimecres 25 d’abril 2018, de 19h a 21h, a l’ Auditori Blanquerna (Barcelona)

– “La Mediterrània: mar comú, frontera invisible”, Òscar Camps (activista i director de Proactiva Open Arms) i Miguel Pajares (Director CEAR Catalunya), conduït per Arantza Díez (periodista i co-directora del documental “To Kyma”)

Dimecres 24 de maig 2018, de 19h a 21h, a la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès

“Corresponsals de guerra: una mirada als conflictes globals”Ramón Lobo (periodista) i Rosa Mª Calaf (periodista), conduït per Jordi Pascual (El Cugatenc)

Dimecres 13 de juny 2018, de 19h a 21h, al Teatre Tantarantana (Barcelona)

– “La seguretat més enllà de l’home blanc: una aproximació feminista a la seguretat humana”, Brigitte Vasallo (activista i escriptora) i Tania Adam (gestora cultural), conduït per Júlia Bertran (periodista i escriptora)

Dijous 30 d’abril de 2019, de 18.30h a 20:30h, a la Biblioteca Central de Cerdanyola

“Els relats sobre la Postveritat”, Rosa Mª Calaf (periodista) i Xavier Artigas (Metromuster), conduït per Mònica García (periodista)

Dimarts 11 de juny de 2019, de 19h a 21h, a l’Espai Contrabandos de Barcelona

“La vulneració dels drets de les menors no acompanyades a Barcelona”, Aziz Matrouch (educador social i activista antiracista) i Albert Parés (advocat social i president de l’Associació Noves Vies), conduït per Mar Carrera (periodista i editora de la cooperativa Pol·len Edicions)