Conferència “L’arribada dels Robots Assassins” amb Mary Wareham i presentació de l’informe “Noves armes contra l’ètica i les persones”

  20 novembre, 2019
 Lloc:  Casa de Cultura de Sant Cugat (carrer de Castellví, 8, 08173 Sant Cugat del Vallès, Barcelona)
 Organitza: Centre Delàs d'Estudis per la Pau
 Tipus d'esdeveniment:

El pròxim dimecres 20 de novembre tindrà lloc a Sant Cugat del Vallès la Conferència “L’arribada dels Robots Assassins” a càrrec de la coordinadora global de la Campaign to Stop Killer Robots i Directora d’Incidència de la Divisió d’Armes a Human Rights Watch, Mary Wareham. L’acte s’emmarca en el llançament del nou informe del Centre Delàs d’Estudis per la Pau “Noves armes contra l’ètica i les persones: Drons armats i drons autònoms” que analitza l’actual escalada cap als sistemes armats autònoms i les seves implicacions ètiques i jurídiques, ja que deleguen en una màquina les decisions de matar, la qual cosa va en contra de la dignitat humana i dels drets de les persones. Per a la presentació d’aquesta nova publicació comptarem amb les intervencions de Pere Brunet, coordinador de l’informe i investigador del Centre Delàs, i de Joaquín Rodríguez Álvarez, membre d’ICRAC i de la Campanya Stop Killer Robots, Professor de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral (EPSI) i Professor Associat del Departament de Dret Administratiu de la UAB.

L’experta Mary Wareham oferirà, des de la seva experiència i expertesa com a coordinadora global de la campanya internacional per a la prohibició de les armes autònomes letals, una anàlisi de l’estat actual de l’escalada de la recerca i producció d’aquest tipus d’armes i els avenços en els organismes internacionals per a la prohibició efectiva del seu desenvolupament i producció. Wareham és una de les protagonistes de la tasca que s’està duent a terme des de la societat civil per a fer pressió als estats i organismes internacionals perquè facin passos ferms per a la prohibició dels robots assassins, en l’acte compartirà les experiències d’incidència i de lluita per a la prohibició dels killer robots.

Les accions militars i “de seguretat” amb sistemes militars robòtics i drons armats han canviat radicalment els escenaris de guerra, que han passat de concentrar-se en objectius militars i estratègics a atacs que poden afectar greument la població civil no involucrada. Els atacs amb drons armats sovint no surten als diaris, però mostren un ritme de creixement continuat els darrers anys. Són atacs que acaben matant persones civils, a més de perpetrar execucions sumàries i extrajudicials de persones suposadament terroristes. Darrerament, a més, els drons militars estan evolucionant per a poder incorporar sistemes autònoms de decisió. L’últim informe del Centre Delàs en el qual han participat els investigadors del Centre Delàs Pere Brunet, Tica Font i Xavier Mojal, i el membre d’ICRAC i professor de la UAB, Joaquín Rodríguez Álvarez; ofereix una radiografia de l’estat actual en el camp del desenvolupament dels drons armats i els drons autònoms i de les empreses i els països que hi ha al darrere, alhora que explora les implicacions ètiques i jurídiques de l’escalada d’aquestes armes i quin està sent l’esforç internacional contra l’armament autònom.

L’acte organitzat pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau amb la col·laboració de la Campaign to Stop Killer Robots, tindrà lloc a la Casa de Cultura de Sant Cugat entre les 19.00 i les 20.45 hores i compta amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

Dia i hora: dimecres 20 de novembre de 2019 entre les 19.00 i les 20.45 hores

Lloc: Casa de Cultura de Sant Cugat (carrer de Castellví, 8, 08173 Sant Cugat del Vallès, Barcelona)

Organitza: Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Col·labora: Campaign to Stop Killer Robots

Amb el suport de: Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

Més sobre els ponents:

Mary Wareham

Mary Wareham és Coordinadora Global de la Campaign to Stop Killer Robots i Directora d’Incidència de la Divisió d’Armes de Human Rights Watch, on lidera la incidència de l’organització en contra armes particularment problemàtiques que suposen una amenaça significativa cap als civils. De 2006 a 2008, Wareham va ser directora d’incidència per a Oxfam Nova Zelanda, portant els seus esforços per assegurar un tractat de comerç d’armes i la Convenció sobre Bomb¡es de Dispersió de 2008.

Wareham va ser sènior d’incidència en la Divisió d’Armes de Human Rights Watch de 1998 a 2006 i era responsable de la coordinació global de la iniciativa derecerca “Landmine Monitor”, que verifica la conformitat i implementació del Tractat de Prohibició de Mines Antipersona de 1997. De 1996 a 1997, Wareham va treballar per Vietnam Veterans of America Foundation, assistint Jody Williams en la coordinació de la Campanya Internacional per a la Prohibició de les Mines Atinpersona (ICBL), co-premiada al 1997 amb el Nobel de la Pau juntament amb Williams. Wareham ha treballat també com a investigadora per al parlament de Nova Zelanda de 1995 a 1996 després de rebre graduar-se en Ciència Política a la Victoria University de Wellington.

Joaquín Rodríguez Álvarez

El Dr. Joaquín Rodríguez Álvarez és membre d’ICRAC i de la Campanya Stop Killer Robots, Professor de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral (EPSI), i Professor Associat del Departament de Dret Administratiu de la UAB. El seu camp d’investigació són els estudis de societat i tecnologia i de pau i seguretat, focalitzat en els impactes de la Intel·ligència Artificial sobre els marcs econòmics, polítics i socials.

Pere Brunet

Pere Brunet és professor jubilat d’informàtica de la Universitat Politècnica de Catalunya i divulgador científic, amb especial interès en les implicacions socials i ètiques de la ciència i l’enginyeria, les aplicacions de la ciència en l’àmbit de la construcció de la pau i la interconnexió entre militarisme, despesa militar i canvi climàtic. Com a investigador del Centre Delàs, ha participat en la coordinació de les campanyes GCOMS 2017 i 2018 per la reducció de la despesa militar mundial.