“En què consisteix el suport dels EUA i la UE a Israel?” xerrada de Teresa de Fortuny i Xavier Bohigas a Barcelona en suport de la #VagaDeFamPerPalestina

  4 febrer, 2024
 Lloc: Migra Studium (c/ Palau, 3 Barcelona, 08002)
 Organitza: Vaga de Fam per la Pau a Palestina
 Tipus d'esdeveniment:

Israel és un estat altament militaritzat; l’any 2022 va destinar 23.406 milions de dòlars a despesa militar. Això representa un 4,5% del seu PIB.
L’ajuda total nord-americana a Israel des de 1946 a 2022 va arribar als 243.900 milions de dòlars. Si ens restringim a l’ajuda militar, de 1951 a 2022 Israel va rebre dels EUA 225.200 milions de dòlars. Des del 2000, més del 86% de l’ajuda anual nord-americana a Israel es destina a l’àmbit militar. L’ajuda militar dels EUA a Israel supera anualment els 3.000 milions de dòlars.
El novembre de 1995 es va signar entre la UE i Israel l’Acord d’Associació que comprèn relacions comercials, econòmiques, de recerca i innovació, cooperació tècnica, financera i educació (Erasmus). Si ens cenyim únicament a l’aspecte de defensa i seguretat, Israel gaudeix d’un tracte privilegiat respecte al finançament, per part de la UE, de projectes de R+D. El resultat és que empreses israelianes fabricants d’armes o de tecnologia de seguretat estan beneficiant-se de subvencions en accedir a certs programes de R+D de la UE, en àmbits diversos com seguretat viària, medi ambient i altres.

El pròxim diumenge 3 de febrer a les 12:00h, serem a l’espai Migra Studium de Barcelona (c/ Palau, 3 Barcelona, 08002), on les tres activistes per la pau, Gabriela Serra, Martí Olivella i Llum Mascaray, estan en vaga de fam per contribuir a un immediat posicionament del Govern Espanyol que, com a mínim: posi fi al comerç d’armes amb Israel i doni suport a la denúncia de Sud-àfrica contra Israel per genocidi a Gaza davant la Cort Internacional de Justícia de l’ONU.

Teresa de Fortuny i Xavier Bohigas, investigador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, oferirà la xerrada “En què consisteix el suport dels EUA i la UE a Israel?”, en el marc de la programació d’activitats que estan aquests dies donant suport a les vaguistes i a les seves peticions.

Trobareu tota la informació sobre la #VagaDeFamPerPalestina i sobre la programació d’activitats en la web https://vagadefamperpalestina.cat/.

També podeu seguir-ho a través del Canal de Telegram: https://t.me/vagadefamperpalestina