Taula rodona online amb motiu dels GDAMS: “European military spending & the climate emergency: squaring the circle”

  23 abril, 2024
 Lloc: Online
 Organitza: ENAAT, TNI, IPB, Centre Delàs i Stop Wapenhandel
 Tipus d'esdeveniment:

Quant ha dedicat el continent europeu a les despeses militars el 2023? Com està exacerbant la militarització de la UE la despesa militar? Per què la militarització no és compatible amb la lluita contra el canvi climàtic? Com es vinculen la militarització europea i les qüestions energètiques, prenent com a exemple Moçambic?

Dimarts 23 d’abril, de 16.00 a 17.15 CEST, uneix-te a aquest debat obert sobre la despesa militar europea el 2023 i com perjudica la pau i el planeta, organitzat per ENAAT, TNI, IPB, Centre Delàs i Stop Wapenhandel.

Discutirem aquests temes i molts altres amb els ponents següents:

  • Wendela de Vries, coordinadora i investigadora de StopWapenhandel (moderació)
  • Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs, coordinador de l’Oficina Internacional per la Pau (IPB-Barcelona) i la Campanya Global sobre Despesa Militar (GCOMS)
  • Laëtitia Sédou, cap de projectes de la Xarxa Europea contra el Comerç d’Armes (ENAAT)
  • Nick Buxton, coordinador del Centre de Coneixement del Transnational Institute (TNI), representant de la societat civil de Moçambic

Puedes registrarte para participar en el acto rellenando este formulario

Context:

El dilluns 22 d’abril, l’Institut Internacional de Recerca per a la Pau d’Estocolm (SIPRI) publicarà les dades actualitzades sobre la despesa militar mundial per a l’any 2023. La despesa militar mundial ha augmentat cada any des del 2015, i tot apunta que aquesta tendència s’accelerarà el 2023

La despesa militar d’Europa no serà una excepció, tant a nivell nacional com europeu, per als membres de la UE. Aquests últims acaben d’adoptar normes pressupostàries restrictives de la UE que obligaran molts Estats membres a reduir encara més la despesa pública, i això afectarà principalment l’Estat de benestar, la sanitat o l’educació i fins i tot la lluita contra el canvi climàtic.

D’altra banda, la despesa militar podria considerar-se “inversions essencials” i no incloure’s en el càlcul dels dèficits nacionals.

Aquest esdeveniment està organitzat per ENAAT en col·laboració amb el Transnational Institute, l’International Peace Bureau, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i StopWapenhandel, i s’emmarca als Dies Mundials d’Acció sobre la Despesa Militar (GDAMS).