“Finançament de la militarització i la guerra de fronteres a la Mediterrània”, acte de presentació de l’informe del Centre Delàs a Bilbo

  16 març, 2023
 Lloc: Ekoetxea (calle Pelota 5, Bilbo)
 Organitza: Campaña Banca Armada, Setem, La Guerra Empieza Aquí, Bizkaiko SOS Arrazakeria - SOS Racismo, KEM-MOC Bilbao, Ongi Etorri Errefuxiatuak, Ekologistak Martxan i el Centre Delàs d'Estudis per la Pau
 Tipus d'esdeveniment:

En un acte organitzat per la Campanya Banca Armada, Setem, La Guerra Empieza Aquí, Bizkaiko SOS Arrazakeria – SOS Racismo, KEM-MOC Bilbao, Ongi Etorri Errefuxiatuak, Ekologistak Martxan i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, el proper dijous 16 de març a Bilbo parlarem sobre el “Finançament de la militarització i la guerra de fronteres a la Mediterrània”. L´acte acollirà la presentació del nou informe del Centre Delàs, amb el mateix títol, que es presentarà aquest divendres, coincidint amb la celebració de la Junta d´Accionistes del BBVA.

El debat, obert a tots els públics, tindrà lloc a l’espai Ekoetxea (carrer Pelota 5, Bilbo) a les 19 hores.

La Unió Europea segueix mantenint la tendència de controlar cada cop més les persones que entren i surten dels seus confins, fent que les fronteres siguin cada cop més impenetrables a través d’una aposta clara per la seva militarització física i mental. Paral·lelament, els darrers anys estem vivint una accentuació de la mal anomenada “crisi de les persones refugiades”: moltes persones emigren dels seus països d’origen per causes diverses relacionades amb conflictes socials i armats, i quan arriben als límits d’Europa es troben amb una fortalesa que torna a vulnerar els seus drets i les revictimitza. Algunes d’aquestes persones perden la vida en el trànsit per diversos països fins arribar a les nostres fronteres, algunes en els propis passos fronterers quan intenten travessar-los, i moltes moren al mar Mediterrani, davant la passivitat i negligència dels països de la Unió Europea.

Aquest informe mostra com els bancs espanyols financen la guerra de fronteres a la Mediterrània. Tot indica que sense el seu suport no es podrien dur a terme les accions militars, de seguretat i control a la frontera sud, accions que està àmpliament documentat que provoquen la mort de milers de persones any rere any. Els principals bancs, sobretot BBVA i Banco Santander, són, per tant, corresponsables d’una de les tragèdies contemporànies més flagrants. I en la mesura que siguem clients d’aquests bancs, és molt probable que això ho estiguin fent amb els nostres diners.