Jornades “El pacifisme davant de les violències globals: de la militarització de fronteres a l’emergència climàtica”

  22 octubre, 2020
 Lloc: Canal de Youtube del Centre Delàs
 Organitza: Centre Delàs d'Estudis per la Pau
 Tipus d'esdeveniment:

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau, coincidint amb el seu 20è aniversari, organitza les Jornades “El pacifisme davant de les violències globals: de la militarització de fronteres a l’emergència climàtica” que tindran lloc el dijous 22 d’octubre de 17:30 a 20:30h, en format virtual.

¿Com afrontar els principals reptes que presenten les crisis globals des del pacifisme? ¿Quines respostes es poden construir contra l’apartheid global i les violències resultants de la militarització de fronteres recolzades per un sistema racista? ¿Quines alternatives podem articular davant les violències globals des del pacifisme, el feminisme, l’ecologisme i l’antiracisme? Les Jornades que celebren els 20 anys d’història del Centre Delàs volen abordar els reptes del pacifisme enfront de les crisis globals, dedicant especial èmfasi a la militarització de fronteres, resultant d’un procés de securitització i el racisme sistèmic. Amb la participació d’expertes d’aquí i d’arreu i d’activistes de l’àmbit de pau català i de la resta de l’Estat espanyol, la trobada vol aportar a l’abordatge de les violències globals causades per un sistema imperant militarista, patriarcal, racista, extractivista i contaminant.

En la primera taula Món emmurallat, racisme sistèmic, es tractarà el procés de militarització de les fronteres a escala global, així com la construcció de l’Europa Fortalesa, el negoci que hi ha al darrere, i els seus impactes sobre les vides i drets de les persones migrades i desplaçades per la força. També abordarem el tractament mediàtic que es fa d’aquestes qüestions.

En una segona taula, sota el títol 20 anys del Centre Delàs. Els reptes del pacifisme davant d’un sistema patriarcal, racista, militarista i contaminant, parlarem amb reconegudes expertes i activistes, referents de l’ecologisme, el feminisme, l’antiracisme i el pacifisme, sobre com afrontar les violències derivades de l’emergència climàtica, l’auge de l’extrema dreta, les estructures patriarcals, el racisme i la deriva militarista i securititzadora. 

Les Jornades “El pacifisme davant de les violències globals: de la militarització de fronteres a l’emergència climàtica” estan organitzades pel Centre Delàs amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, i són obertes a tots els públics, tot i que es recomana formalitzar una inscripció prèvia en aquest enllaç.

Dia i hora: dijous 22 d’octubre de 2020 a les 17:30 hores

Lloc: Canal de Youtube del Centre Delàs

Organitza: Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Amb el suport de: Ajuntament de Barcelona

Esdeveniment a Facebook: https://fb.me/e/5tyXznMOG

Programa complet:

A les 17:30 h

Presentació institucional

Pere Ortega, president del Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Manel Vila i Motlló, director General de Cooperació al Desenvolupament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD)

David Llistar, Director de Justícia Global i Cooperació Internacional a l’Ajuntament de Barcelona

Ponència inaugural

Arcadi Oliveres, economista i activista per la justícia social, membre fundador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau

De 17:50 a 19:15 h 

Taula 1: Món emmurallat, racisme sistèmic

Niamh Ni Bhriain, Coordinadora del programa de Guerra i Pacificació del Transnational Institute (TNI), experta en militarització i migracions

Helena Maleno, periodista i defensora dels drets humans a la frontera

Blanca Garcés, investigadora senior i coordinadora d’investigació del CIDOB, experta en migracions

Isabel Galí, periodista, excorresponsal de TV3 a l’Amèrica Llatina i l’Orient Mitjà

Modera: Ainhoa Ruiz Benedicto (experta en militarització de fronteres)

Debat

19:15 a 19:35 h

20 anys del Delàs, assoliments i limitacions

Tica Font, experta en economia de guerra i membre fundadora del Centre Delàs

Els pròxims 20 anys de reflexió i acció per la pau

Gabriela Serra, presidenta del Consell Català de Foment de la Pau i activista social

De 19:35 a 20:30 h

Taula 2: 20 anys del Centre Delàs. Els reptes del pacifisme davant d’un sistema patriarcal, racista, militarista i contaminant

David Fernández, periodista, activista i membre de Coop57

Carmen Magallón, presidenta de WILPF España, experta en las interrelaciones de género, ciencia y cultura de paz

Javi Raboso, sociòleg i activista de drets humans, responsable de la campanya de Democràcia i Cultura de Pau a Greenpeace España

Koldobi Velasco, professora de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, investigadora social i activista antimilitarista

Modera: Jordi Calvo Rufanges (investigador sobre economia de defensa)

Debat

Llegeix aquí els perfils de les ponents.