Programa en directe de Carne Cruda i debat amb Olga Rodríguez i Javier Gallego en el IV Congrés per la Pau La Vall d’Uixó: “Pau per a desaprendre la guerra i la violència”

  12 maig, 2023
 Lloc: Auditori Leopoldo Peñarroja de La Vall d'Uixó (Castelló)
 Organitza: Ajuntament de La Vall d’Uixó, Museu de la Pau i Centre Delàs d'Estudis per la Pau
 Tipus d'esdeveniment:

El pròxim divendres 12 de maig tindrà lloc a La Vall d’Uixó una nova edició del Congrés d’Educació per la Pau, que sota el títol “Pau per a desaprendre la guerra i la violència” enguany acollirà l’emissió en directe d’un programa especial de Carne Cruda i un debat amb els periodistes Olga Rodríguez i Javier Gallego.

L’Ajuntament de La Vall d’Uixó i el Museu de la Pau organitzen aquest Congrés, un any més amb la col·laboració del Centre Delàs d’Estudis per la Pau. Aquest projecte es va iniciar per difondre els valors de la pau, la convivència, la solidaritat, la integració, la resolució pacífica de conflictes i el respecte.

Programa de Carne Cruda en directe: ¿Per què ja no som pacifistes?

La Vall d’Uixó és un municipi que com molts ha patit la guerra, va ser bombardejat per l’aviació franquista de la Legión Condor, va ser front de la Guerra Civil durant mesos, la seva població va ser evacuada per complet, només van quedar soldats en una quilomètrica trinxera, la XYZ a les muntanyes que envolten la localitat.

Però és sobretot un poble que fabrica pau. Molts són els projectes pacifistes i les pacifistes de la Vall. El Museu de la Pau, abans que el de Guernika, creat l’any 2000, que es torna a impulsar ara; la instal·lació a la localitat d’una de les principals entitats de pau de l’estat, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau des del 2020; i el Congrés d’Educació per la Pau promogut per l’ajuntament des del 2017. Vicent Martínez Guzman, filòsof per la pau de referència al pacifisme espanyol, ha tingut part de la culpa que això sigui així. La gent del Centre Delàs, que després de passar per Barcelona, ​​ara treballa per la pau des d’aquí, impulsant una Llei de foment de la pau valenciana, a punt de ser aprovada.

És possible aprendre de la guerra i promoure la pau des d’un poble de 30 mil habitants? Per això cal la implicació de les joves d’aquí i de Castelló, per lluitar contra la guerra cal cultura. Cal entendre per què hi ha guerres i per què som violents, per avançar cap a una cultura de pau. Desaprendre la guerra i la violència per construir un futur millor. Perquè la guerra d’Ucraïna s’acabarà, i caldrà evitar que torni a passar una cosa així a Europa, igual que hem d’aprendre com fer impossible que una guerra, com la guerra civil espanyola, pugui tornar a passar.

Carne Cruda emetrà un dels seus programes especials en directe des de La Vall d’Uixó en el marc del IV Congrés per la Pau amb l’objectiu de promoure l’educació per la pau entre les joves de la localitat i posar-nos al mapa com a referent de promoció de la Cultura de Pau.

El directe tindrà lloc a l’Auditori Leopoldo Peñarroja i comptarà amb la participació com a públic del jovent de la localitat. L’entrada és lliure fins a completar aforament i es podrà seguir també en directe a través dels canals habituals de retransmissió: https://www.eldiario.es/carnecruda/

A més de comptar amb entrevistes a expertes i activistes per la pau, el programa comptarà amb l’actuació en directe del grup de rap de la Plana Baixa, Malparlats. T’ho expliquen aquí: https://www.eldiario.es/carnecruda/programas/carne-cruda-vall-d-uixo-no-pacifistas_132_10179923.html

Debat amb Olga Rodríguez i Javier Gallego: Els mitjans de comunicació en la guerra i en la pau

La tarda del mateix dia, el Hall de l’Auditori Leopoldo Peñarroja acollirà un debat entre els reconeguts periodistes Olga Rodríguez i Javier Gallego que abordarà el paper, reptes i oportunitats dels mitjans de comunicació en la guerra i en la pau.

La primera part del debat anirà a càrrec de la periodista especialitzada en informació internacional, l’Orient Mitjà i Drets Humans, cofundadora de eldiario.es, que oferirà una conferència sota el títol Mitjans de comunicació a la guerra com ens manipulen, menteixen i enganyen?. La segona part del debat comptarà amb el periodista, director i copresentador de Carne Cruda, Javier Gallego, que parlarà sobre els Mitjans de comunicació per a la pau. Existeixen mitjans no bel·licistes? És possible ser periodista i pacifista?

Programa:

Divendres 12 de maig a l’Auditori Leopoldo Peñarroja de La Vall d’Uixó (Castelló)

11:00h – Programa en directe de Carne Cruda

18:30h – Els mitjans de comunicació en la guerra i en la pau