Roda de premsa del International Peace Bureau i el Centre Delàs amb motiu del Dia d’Acció Global sobre la Despesa Militar (GDAMS)

  25 abril, 2022
 Lloc: Seu de Lafede.cat (carrer Tàpies, 1-3 Barcelona)
 Organitza: Centre Delàs d’Estudis per la Pau i International Peace Bureau
 Tipus d'esdeveniment:

L’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) fa públiques el dilluns 25 d’abril les novesxifres de despesa militar mundial per a l’any 2021, que mostren una tendència creixent per vuitè any consecutiu, superant els més de 1,98 bilions de dòlars que revelaven les dades de 2020. Amb l’objectiu de presentar críticament les noves dades i una anàlisi de la creixent militarització global en el context de la guerra d’Ucraïna, i també posant el focus en el cas de l’Estat espanyol, i coincidint amb els Dies Globals d’Acció sobre la Despesa Militar (GDAMS, per les seves sigles en anglès) de la campanya internacional sobre la despesa militar de l’International Peace Bureau (IPB) coordinada des de Barcelona, convoquem una roda de premsa dilluns 25 d’abril a les 11:00h del matí a la seu de Lafede.cat (carrer Tàpies, 1-3 Barcelona) i també via videoconferència (des de mitjans, contactar amb premsa@centredelas.org per confirmar assistència o per rebre les credencials d’accés)

L’IPB i les entitats que impulsen la Campanya Global sobre la Despesa Militar (GCOMS, en les seves sigles en anglès), fan una crida als governs de tot el món a retallar la despesa militar i, al seu lloc, invertir en seguretat comuna i humana. En l’àmbit de l’Estat espanyol, la campanya trasllada aquesta demanda al Govern espanyol que en els PGE per a 2022, consolida un pressupost per al Ministeri de Defensa de 10.115 milions d’euros. I si es tenen en compte les partides repartides o amagades en altres ministeris, la despesa militar  arriba als 22.796 milions d’euros -un augment del 5,75% respecte a l’any anterior- que torna a marcar un nou rècord històric. Segons aquest càlcul, la despesa militar real de l’Estat espanyol representa l’1,78% del PIB. Si l’augment del pressupost de Defensa per complir amb el 2% que demana l’OTAN fos en els termes que anunciava Sánchez el mes passat, segrestaria encara molts més milions en els pressupostos generals.

Per oferir una valoració d’aquestes qüestions comptarem amb les veus de reconegudes activistes i analistes de l’àmbit de la pau i la justícia global: Nora Miralles (presidenta del Centre Delàs d’Estudis per la Pau), Javi Raboso (responsable de la campanya de Cultura de Pau a Greenpeace), Kristian Herbolzheimer (director de l’Institut Català Internacional per la Pau) i Pere Ortega (investigador del Centre Delàs expert en despesa militar) i Quique Sánchez (membre de l’International Peace Bureau i la campanya GCOMS).

Aquesta roda de premsa serà una de les cinc preparades (Barcelona, Berlín, Helsinki, Manila, Auckland i Seúl), amb motiu dels Dies Globals d’Acció sobre la Despesa Militar, GDAMS, que coordinen accions arreu des del passat 13 d’abril i fins al 12 de maig. Aquesta campanya de l’International Peace Bureau treballa per a l’acció i la sensibilització entorn a la necessitat de reduir la despesa militar i redireccionar-la per cobrir les necessitats humanes i mediambientals.

Per a més informació relacionada amb premsa contactar amb: premsa@centredelas.org

La roda de premsa es podrà seguir en directe a través del Canal de Youtube del Centre Delàs d’Estudis per la Pau: