Webinar “Transnacionals, bel·licisme i crisi climàtica”

  2 novembre, 2022
 Lloc: Canal de Youtube del Centre Delàs d'Estudis per la Pau
 Organitza: Centre Delàs d'Estudis per la Pau
 Tipus d'esdeveniment:

El dimecres 2 de novembre, dies abans de l’inici de la COP27 que enguany tindrà lloc a Egipte, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau organitza el Webinar “Transnacionals, bel·licisme i crisi climàtica” que comptarà amb la participació d’expertes i activistes pel clima, així com de les investigadores del Centre Delàs autores de l’informe de recent publicació “Transnacionals, bel·licisme i crisi climàtica”.

L’acte vol posar sobre la taula i desgranar els vincles entre les grans corporacions militars i d’energia fòssil, directament responsables de la crisi ambiental; i analitzar com la despesa militar no només desvia recursos que es podrien dedicar per fer front al canvi climàtic, per invertir en justícia global i per promoure la transformació pacífica dels conflictes i el desarmament, sinó que contribueix considerablement a la crisi climàtica, a causa de les importants emissions de GEH de les forces armades i la indústria d’armament i dels altres danys mediambientals. A més, vol abordar de forma crítica la tendència actual dels documents de les Estratègies de Seguretat d’organitzacions i estats de posicionar-se per prevenir l’escassetat de les energies fòssils. Tot plegat des de la urgència de generar debat crític no només sobre l’emergència climàtica i la cada cop més petita finestra d’oportunitat, sinó també de la connivència entre el sistema extractivista i el sistema militarista que es necessiten i alimenten l’un a l’altre. Per a aquest debat, comptarem amb les veus de reconeguts experts i activistes pel clima:

  • Juan Bordera. Expert en crisi ambiental i crisi energètica. És periodista i activista a Extinction Rebellion i València en Transició. Escriu per a diversos mitjans, com ara CTXT, El Salto, Diagonal o Público. És coautor de “El otoño de la civilización”, juntament amb Antonio Turiel.
  • Maria Serra. Activista pel clima. És ambaixadora europea pel Pacte Climàtic i membre de l’Earth Uprising Global Youth Leadership Council (GYLC). Fins l’any 2021 ha estat portaveu de Fridays for Future Internacional i Barcelona, de la qual n’és cofundadora.
  • Les investigadores del Centre Delàs autores de l’informe “Transnacionals, bel·licisme i crisi climàtica”, Xavier Bohigas, Pere Brunet, Teresa de Fortuny, Anna Montull Garcia i Pere Ortega, oferiran una breu presentació de la publicació i participaran del debat.

L’acte compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i es podrà seguir en directe a través del canal de Youtube del Centre Delàs d’Estudis per la Pau.