Publicat en Barcelona
Els ports espanyols han carregat almenys 35 mil tones d’armament Made in Spain amb destinació a l’Aràbia Saudita durant la guerra al Iemen
Segons una nova investigació del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, les exportacions d’armament des dels ports de Bilbao, Santander, Motril, Sagunt i Cadis (2016-2022) poden suposar més d’un milió de municions i explosius fabricats a Espanya amb destinació a l’exèrcit saudí, immers a la guerra del Iemen des del 2015.
València, 29 de juny de 2023. Entre el 2016 i el 2023 s’han identificat almenys 43 atracaments de la naviliera oficial del Ministeri de Defensa saudita en ports espanyols (Bilbao, Santander, Motril, Sagunt i Cadis), presumiblement per carregar armament, que podria suposar més de 1.200 contenidors i unes 35.000 tones d’armes amb destinació a l’Aràbia Saudita. Tot i que tot indica que amb molta probabilitat se n’hagin donat molts més. S’estima que Espanya ha exportat com a mínim un milió de municions, bombes i explosius a l’Aràbia Saudita en aquest període, que coincideix en el temps amb la participació d’Aràbia Saudita a la guerra del Iemen, amb un valor de venda de 489 milions d’euros fins al 30 de juny de 2022. Així ho identifica un nou informe del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, que posa llum al constant trànsit i proveïment d’armes i municions espanyoles, destapant el rol que juguen els ports dins d’aquest lucratiu negoci.
“A la cadena de responsabilitats del negoci de la guerra, el transport hi té un paper fonamental i depèn no només de les empreses d’armament, sinó també de la participació i connivència de grans navilieres, de governs de països importadors, exportadors i pels quals transiten les armes i, en menor mesura, d’altres actors com ara autoritats portuàries, governs regionals i locals, sindicats d’estibadors, cossos de seguretat i bombers”, explica Luis Arbide, membre del col·lectiu La Guerra Emipeza Aquí, col·laborador del Centre Delàs i coautor de la publicació.
En el període estudiat, els ports espanyols han carregat als vaixells de la naviliera saudita Bahri, municions, projectils, espoletes, cartutxos, càrregues propulsores, projectils de 155 mm, ogives, bombes, granades, municions fumígenes, municions il·luminants, coets amb càrrega explosiva i, bombes de guiat làser Paveway II. A aquestes cal afegir-hi llanxes patrulleres i vehicles militars URO-Vamtac.
“Les vendes d’armes a l’Aràbia Saudita, a més de qüestionables des d’un punt de vista moral i de no respecte del Dret Internacional Humanitari, també poden ser considerades il·legals pel seu incompliment de la legislació vigent aplicable en aquests casos”, explica Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs i coautor de l’informe. En primer lloc perquè les exportacions d’armes espanyoles es regeixen per la legislació europea, és a dir, la Posició Comuna, que partia del Codi de Conducta de la UE aprovat el 1998, que estableix la responsabilitat del país exportador de verificar la destinació final de les armes i de comprovar que el país importador respecta el Dret Internacional Humanitari o que la situació del país de destinació final no estigui en situació de tensió o conflicte armat. En segon lloc, perquè el Govern espanyol també està obligat pel Tractat sobre el Comerç d’Armes que prohibeix les exportacions d’armes si hi ha indicis que seran utilitzades per vulnerar drets humans, cometre actes de terrorisme o violacions del Dret Internacional Humanitari. “Les 400 bombes Paveway guiades per làser de fabricació nord-americana són un bon exemple del que pot passar amb algunes de les transferències d’armes espanyoles a l’Aràbia Saudita, protegides per una Llei de Secrets Oficials encara en vigor, aprovada durant la dictadura de Franco”, afegeix Calvo.
Només en una dècada, Espanya ha transferit a l’Aràbia Saudita més de dos mil milions d’euros en armament. La participació d’Aràbia Saudita a la guerra del Iemen és la principal raó per la qual les exportacions a aquest país són qüestionades per entitats de drets humans, organitzacions pacifistes i fins i tot per organismes oficials. S’han elaborat nombrosos informes de fonts fiables, diversos organismes de Nacions Unides i ONG, incloent-hi organitzacions iemenites, que mostren un historial continuat de greus violacions del Dret Internacional Humanitari comeses per la coalició militar liderada per l’Aràbia Saudita al Iemen.
“En aquest context, els ports s’han convertit els darrers anys en la punta de llança dels moviments socials contra el comerç d’armes, especialment des del dia que Ina Robles, un bomber basc, es va negar a carregar armes en un navili saudita al·legant raons ètiques i escudant-se en el dret teòric a l’objecció de consciència”. L’informe recull com, a causa de les protestes intenses dels moviments socials locals, el port de Bilbao va ser substituït pel de Santander per a la sortida d’armes. Allà, novament, les accions de protesta locals van obligar la naviliera Bahri a canviar els ports del Cantàbric pels del Mediterrani. Motril, a Granada, i Sagunt, a València, han estat aquests últims anys els ports des dels quals s’ha carregat armament amb destinació a l’Aràbia Saudita però també hi ha en aquests municipis una creixent mobilització ciutadana que demana el cessament d’aquestes activitats.
“És fonamental per als que treballem per la pau i el desarmament, que destapem els engranatges del comerç d’armes i traiem a la llum com opera el negoci de la guerra, la necessària complicitat d’institucions i representants públics i el rol fonamental d’infraestructures com els ports, des dels quals surten armes ‘Made in Spain’ cap a guerres com la del Iemen”, apunta Camino Simarro, investigadora del Centre Delàs i coautora de l’informe.
La publicació es presentarà aquest divendres 30 de juny a les Jornades “Obrim fronteres a la gent, tanquem-les a les armes” que organitza el Centre Delàs en el marc de l’etapa a la Comunitat Valenciana de la Caravana Abirendo Fronteras 2023, amb la col·laboració de la secció valenciana d’aquesta iniciativa i de Jarit. L’Octubre Centre de Cultura Contemporània acollirà a les 10h la taula rodona ‘Made In Spain: Exportem armes, alcem murs’ i comptarà amb la participació d’un dels seus autors, Luis Arbide (La Guerra Empieza Aquí). L’acompanyaran a la taula Carlos Pérez Barranco (Antimilitaristas-MOC), que explicarà les accions de protesta dutes a terme al port de Sagunt davant l’arribada de vaixells de la naviliera saudita Bahri; Angela Nzambi (CEAR PV), que analitzarà la hipocresia d’aquestes decisions polítiques davant la gestió de les migracions i les violències que es produeixen a la Frontera Sud espanyola; i Eduardo Aragón (membre del Centre Delàs i de la campanya Banca Armada), que presentarà una investigació recent que analitza el finançament de la indústria militar i fronterera per part de les entitats financeres. El dia anterior, dijous 29 de juny, obriran aquestes jornades Gabriela Sánchez (Desalambre, elDiario.es) i Lucila Rodríguez-Alarcón (porCausa) amb un diàleg sobre guerra de fronteres que tindrà lloc a les 18:30h al Moll de Malilla del Parc Central de València. El pas de la Caravana Obrint Fronteres pel País Valencià també inclou accions a Paterna, Sagunt i Borriana. |
El resum executiu i l’informe complet en castellà estan disponibles aquí.
Per a més informació i entrevistes:
Maria Vazquez / mvazquez@centredelas.org / 633561498 / 934411947