27/06/2024

Publicat en Madrid

Organitzacions i col·lectius de tot l’Estat denuncien a la Junta General d’Accionistes d’Indra els seus vincles amb empreses que es beneficien de l’ocupació israeliana i el genocidi a Gaza

Més d’una vintena d’organitzacions i col·lectius han denunciat a la Junta d’Accionistes d’INDRA l’enriquiment de la companyia a costa de la producció d’armament i la militarització de fronteres. Aquesta acció està promoguda per Fundación Finanzas Éticas, Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Alternativa Antimilitarista MOC, WRI-IRG (Internacional de Resistentes a las Guerras), Ecologistas en Acción i Desarma Madrid, entitats a què s’han unit altres organitzacions i col·lectius pacifistes, ecologistes i per la defensa dels drets humans, de tot l’Estat espanyol.

Madrid, 27 de juny de 2024. La denúncia s’ha dut a terme a la Junta General d’Accionistes d’Indra que ha tingut lloc avui a la seva seu a Alcobendas (Madrid). Koldobike Velasco, activista de la campanya, ha traslladat, en nom de tots els col·lectius, la denúncia dels vincles de l’empresa amb el negoci de la guerra i de la militarització de fronteres, cridant a la reflexió accionistes i directius de l’empresa.

Indra, empresa participada en un 28% per la Societat Estatal de Participacions Industrials – SEPI, va tancar el 2023 amb un benefici net de 206 milions d’euros, un increment del 20% respecte a l’any anterior. Un impuls generat, en bona part, pels ingressos vinculats a la divisió de Transport & Defensa, que van augmentar un 19% pel fort creixement de Defensa & Seguridad.

En la intervenció s’ha destacat que “Indra segueix prioritzant el benefici econòmic davant de qualsevol consideració ètica o moral i mantenint no pocs negocis amb el Govern de Benyamin Netanyahu”:

  • Indra és un soci estratègic de l’empresa israeliana “Israel Aerospace Industries (IAI)”, una corporació pionera en la tecnologia de drons que més s’ha beneficiat de l’ocupació. Els seus models Heron 1 i Heron TP són freqüentment utilitzats per les Forces Israelianes de Defensa sobre els Territoris Ocupats Palestins per identificar objectius i realitzar atacs amb projectils.
  • Indra ha participat en un projecte de 24 milions d’euros per implementar un sistema d’intel·ligència artificial a l’autopista Ayalon 20, que envolta Tel Aviv. La solució Mova Collect de peatge de flux lliure amb aprenentatge profund i detecció automàtica de vehicles d’alta ocupació, així com sistemes intel·ligents de transport, control i comunicació. Aquest projecte, desenvolupat el 2022, és problemàtic, pel context on es desenvolupen els projectes d’infraestructures i mobilitat a Israel, un sector profundament relacionat amb l’ocupació de territoris palestins i l’expansió d’assentaments colons. És a dir, mentre es fomenta la mobilitat ràpida a Israel, es mantenen i amplien punts de control i tota mena de mesures que coarten mobilitat i vida quotidiana de la població palestina als Territoris Ocupats.

L’activista de la campanya ha denunciat que “Indra no només s’ha convertit en col·laboradora essencial de diverses accions il·legals d’Israel (des de l’ocupació i l’estratègia d’apartheid a Palestina als crims de guerra actuals a la Franja de Gaza, passant per atacs continuats) indiscriminats contra la població civil palestina des de fa dècades), sinó que no vol deixar de fer-ho ni quan el Govern espanyol ha pres decisions en aquesta direcció i la societat espanyola ho reclama de forma massiva”.

A més, la intervenció ha assenyalat que l’empresa s’ha beneficiat també directament de la situació bèl·lica a Ucraïna que ha propiciat un augment mundial de la despesa militar, o de la situació de guerra al Iemen. En un context de creixement del bel·licisme i la conflictivitat globalment, el 2023 Indra va signar uns ingressos per valor de 4.343 milions d’euros. Part d’aquests amplis beneficis de l’empresa, tal com demostren les dades que presenta la campanya ‘Desarmando Indra’, procedeixen de la seva participació en el negoci de les armes que alimenta i necessita de les guerres, i també de la militarització de fronteres.

La campanya també ha volgut destacar l’impacte mediambiental de la companyia. Segons un estudi de les organitzacions independents britàniques, Conflict and Environmental Observatory i Scientists for Global Responsibility, Indra es troba entre les 5 principals empreses militars i de seguretat de l’Estat espanyol que produeixen més emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Finalment, l’activista Koldobike Velasco ha recordat les persones presents i assistents a la Junta d’Accionistes d’Indra que tot el que avui s’ha exposat des de la campanya ‘Desarmando Indra’ contravé el Codi Ètic de la companyia: “aquests minuts d’intervenció ens serveixen per denunciar l’incompliment del Codi Ètic i assenyalar els drets humans vulnerats amb els serveis prestats vinculats a l’anomenat sector de defensa i seguretat, que suposen cada vegada una porció més gran dels ingressos de la companyia, i que, almenys en els dos darrers anys, han impulsat de manera significativa els guanys del grup”. La campanya ha tancat la intervenció amb una crida a accionistes i totes les persones assistents que l’empresa cessi la participació i la col·laboració en la investigació, la producció i el subministrament d’armes o dispositius de militarització de les fronteres.

Les entitats i col·lectivos adherits a la campanya #DesarmandoIndra són:

Alternativa Antimilitarista MOC, Fundación Finanzas Éticas, Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Internacional de Resistentes a la Guerra (IRG), Desarma Madrid, Ecologistas en Acción, Regularización Ya, Baladre, Red Canaria en defensa de los derechos de las personas migrantes, La Guerra Empieza Aquí (Ongi Etorri Errefuxiatuak), Caravana Abriendo Fronteras, Armiarma Talde Feminista Antimilitarista, Ca minando Fronteras, FundiPau, SCI Catalunya, Emakumeok Gerraren Aurka-Mujeres contra la Guerra. Vitoria-Gasteiz, Red Solidaria contra la Ocupación de Palestina, Canarias con Palestina, Asociación Mujeres por la Paz y acción solidaria con Palestina, Paz con Dignidad, Córdoba Solidaria, Oikocredit Euskadi, Plataforma Córdoba con Palestina, Sudergintza, Coalició Prou Complicitat amb Israel, Observatori Drets Humans i Empreses a la Mediterrània


Descarregar el text complet de la intervenció a la Junta d’Accionistes d’Indra aquí.

Per a més informació i entrevistes:

Maria Vázquez / 633 561 498 / 934 411 947 / premsa@centredelas.org

Sara García Martín (Fundación Finanzas Éticas): comunicacion@finanzaseticas.net / 679 05 90 54Publicacions Relacionades