Informe 68: Militarització, necrotecnologia i vulneració de drets a les fronteres europees. Empreses d’armes i seguretat, tecnològiques i institucions que desenvolupen tecnologies de control de les migracions de la UE
Aquesta investigació té per objecte estudiar l’augment dels sistemes tecnològics a les fronteres europees com a part del procés de militarització de la gestió migratòria a la UE, el seu impacte negatiu en la seguretat de les persones migrants i els actors que estan participant en la construcció de l’Europa Fortalesa a través dels programes de recerca que tracten el fet migratori com una amenaça a la seguretat europea. D’aquesta manera, analitzem, en primer lloc, la incorporació de processos de digitalització i biometria a la gestió de les fronteres europees, des de l’any 2000 fins a l’actualitat. En segon lloc, les possibles vulneracions dels drets humans d’aquest tipus de tecnologies, particularment per a les persones migrants i demandants d’asil. En tercer lloc, analitzem els 37 projectes de R+D finançats per Horizon Europe i desenvolupats en col·laboració amb Frontex posant el focus en les empreses i institucions que els ideen, desenvolupen i implementen.
Aquest informe posa de manifest la implicació d’empreses d’armament i de seguretat en activitats de gestió de fronteres, així com d’empreses que desenvolupen tecnologies potencialment sensibles per als drets humans en l’àmbit fronterer (sistemes de control biomètric, IA, drons o altres sistemes autònoms de vigilància). Parlem així de necrotecnologia de fronteres per referir-nos a la continuació automatitzada i digitalitzada de les que podem anomenar necropolítiques de frontera que anteposen el blindatge dels espais fronterers davant del respecte dels drets humans.
Autora: Maria Fraile Moreno
Llegeix i descarrega el resum executiu i l’informe complet en castellà (pròximament disponible en valencià).