Policy Paper de l’ECP, l’IDHC i el Centre Delàs: “¿Momento decisivo? La importancia de frenar el comercio europeo de armas con Israel”

Policy Paper de l’ECP, l’IDHC i el Centre Delàs: “¿Momento decisivo? La importancia de frenar el comercio europeo de armas con Israel”

El pla de Benjamin Netanyahu per annexionar formalment fins a un 30% de territoris ocupats palestins a Cisjordània ha exposat una vegada més els greus impactes de les polítiques israelianes sobre la població palestina i ha motivat alarma a nivell internacional. Tot i que els detalls de la iniciativa estan per definir, diversos actors internacionals han alertat sobre la il·legalitat de la mesura, que contravé principis bàsics del dret internacional, i sobre els seus efectes en la viabilitat d’un Estat palestí o en l’agreujament de la inestabilitat regional, entre altres aspectes. El pla ha creat, per tant, una conjuntura propícia per denunciar i, sobretot, per reaccionar i actuar davant les polítiques israelianes, independentment de la forma en què es materialitzi la proposta de Netanyahu. En aquest sentit, cal insistir que el controvertit pla constitueix només un pas més, la formalització, d’un règim de discriminació i violència que moltes persones expertes descriuen com apartheid i que involucra una sèrie de vulneracions als drets humans de la població palestina.

Aquest informe de l’Escola de Cultura de Pau, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i l’Institut de Drets Humans de Catalunya planteja la necessitat que, en aquestes circumstàncies i tenint en compte la situació ja existent, els Estats de la UE suspenguin el comerç d’armes amb Israel. El document analitza l’actual conjuntura del conflicte i exposa les normes internacionals, europees i nacionals que vinculen els Estats en aquesta matèria, revisa les actuals dinàmiques del comerç d’armes amb Israel i planteja una sèrie de recomanacions per a l’acció des d’una perspectiva compromesa amb la pau, la justícia i el respecte als drets humans.

Autors: Pamela Urrutia Arestizábal (autora principal, Escola de Cultura de Pau), Ainhoa Ruiz Benedicto i Jordi Calvo Rufanges (comerç d’armes, Centre Delàs d’Estudis per la Pau), amb la col·laboració de Karlos Castilla (IDHC)

Consulta i descarrega el Policy Paper complet en castellà aquí. 08/07/2020

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!