El Centre Delàs es mobilitza per la pau després d’un any de guerra a Ucraïna

El Centre Delàs es mobilitza per la pau després d’un any de guerra a Ucraïna

Aquest últim mes, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, com a entitat compromesa amb la cultura de pau i la noviolència, ha treballat per promoure una reflexió crítica sobre el conflicte armat a Ucraïna, amb motiu del compliment d’un any de la invasió russa. Amb aquest objectiu, s’han organitzat taules rodones, webinars i xerrades, s’ha participat en conferències i altres actes organitzats per la societat civil, s’han publicat articles d’opinió a la premsa escrita i s’han ofert entrevistes i s’ha participat en debats i tertúlies en televisions i ràdios d’àmbit local, autonòmic i nacional. Investigadores del Centre Delàs han assessorat també periodistes per al tractament de l’actualitat, reportatges i altres.

L’1 i 2 de febrer, Tica Font i Pere Ortega, membres del Centre Delàs, van ser les ponents convidades en el programa de les Jornades per la Pau i la Noviolència de Sant Feliu de Llobregat que enguany van reflexionar sobre “Ucraïna, guerra i crisi” i “Augmenta el bel·licisme, cap a una guerra freda?”.

L’11 de febrer va tenir lloc la II Trobada Anual del Llegat Jaume Botey i Vallès que va reunir més d’una seixantena de persones i va girar al voltant de la Cultura de Pau i la Noviolència i va comptar amb la participació de Pere Brunet, membre del Centre Delàs, que va compartir taula amb Martí Olivella, Cécile Barbeito, Francesc Tubau i Montse Santolino .

En el marc del cicle formatiu “Rueda de Valores” organitzat per SETEM, Jordi Calvo, coordinador i investigador del Centre Delàs va participar a la sessió del 14 de febrer juntament amb el periodista Mikel Ayestaran, impartint el taller “Conflictes armats i pacifisme”.

El 17 de febrer va començar ‘L’Àgora d’Òmnium Cerdanya’, un espai de debat d’actualitat que organitza Òmnium Cerdanya, que va dedicar-se al debat “Fins quan la guerra d’Ucraïna?” que va comptar amb la participació de Tomàs Gisbert, investigador del Centre Delàs.

Experts internacionals van analitzar el 21 de febrer el paper d’Europa per a la construcció de la pau a Ucraïna en l’acte “¿Qué puede hacer Europa para la construcción de la paz en Ucrania?” que van organitzar a Madrid el diari Público i la Fundación Espacio Público. Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs va ser un dels convidats al debat juntament amb Inna Afinogenova, Marga Ferré i Juan Antonio Sanz. L’acte es pot recuperar en vídeo aquí.

El 22 de febrer va tenir lloc una nova sessió del cicle “Miradas al Mundo” que organitza l’IPAZ, aquesta vegada amb la col·laboració d’AIPAZ, que va acollir la Taula rodona ​​“Guerra a Ucraïna: Balanç del primer any. Propostes per aturar la guerra i de construcció de pau” amb la participació de: José Ángel Ruiz Jiménez, Tica Font, Kristian Herbolzheimer i Ana Villellas.

El 23 de febrer el Centre Delàs i Bake Ekintza-Antimilitarista van organitzar a Donostia el col·loqui “Reflexions antimilitaristes davant la guerra d’Ucraïna” que va comptar amb la participació de la membre del Centre Delàs, Gabriela Serra, i de Koldobi Velasco.

Programa Twitch (S)Alto el Fuego

El 28 de febrer es va emetre el quart episodi del Twitch ‘(S)Alto El Fuego’ impulsat pel Centre Delàs juntament amb activistes pacifistes de tot l’Estat espanyol. El programa va estar dedicat a fer una anàlisi del conflicte armat a Ucraïna, amb motiu de l’any del seu inici. Es va comptar per al debat amb Rafael Poch, excorresponsal a Rússia, i Tica Font, investigadora del Centre Delàs, a més de la intervenció final de Pepe Beunza, primer objector de consciència al servei militar a l’Estat espanyol i referent del pacifisme a casa nostra. Es pot recuperar aquí.

Articles publicats

Nombrosos articles han estat publicats per membres del Centre les últimes setmanes analitzant la situació a Ucraïna, la responsabilitat de les diferents parts, l’amenaça nuclear o el paper de la indústria armamentística en la tendència a la militarització a Europa i altres llocs, per citar només alguns. Podeu llegir-los aquí.Publicacions Relacionades
 03/03/2023

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!