Aquest Sant Jordi regalem pensament per la pau i per un món desarmat i desmilitaritzat

Aquest Sant Jordi regalem pensament per la pau i per un món desarmat i desmilitaritzat

Des del Centre Delàs d’Estudis per la Pau us animem a aportar al pensament per la pau i la justícia global a través de les anàlisis i reflexions crítiques recollides en els últims llibres publicats de la mà de reconegudes expertes i activistes del Centre i de les organitzacions amb les quals treballem de forma col·laborativa.

Qui som i què fem els pacifistes arreu de l’Estat espanyol?

La primera proposta és el llibre que tot just hem publicat amb Icaria Editorial, Pacifistas en acción. Desmilitarizar, desarmar, pacificar, un llibre col·lectiu, coordinat per Koldobi Velasco i Jordi Calvo, que ha comptat amb la participació de més de 35 autores membres i col·laboradores d’organizacions, col·lectius i campanyes del moviment pacifista de tot l’Estat espanyol. “Som moltes, pacifistes, antimilitaristes i resistents a la guerra, educadores per la pau, professores, activistes pures i dures, líders d’opinió en allò nostre, la pau. Però volem ser més”. Pacifistas en acción és una anàlisi única i imprescindible del pacifisme a l’Estat espanyol, en el qual apareixen les principals iniciatives, accions i lluites per la pau, el desarmament i la desmilitarització.

La necessària anàlisi crítica de l’elevada despesa militar mundial i els seus impactes en la seguretat global

La carrera armamentística mundial es troba en escalada, amb una despesa militar global en el seu nivell més alt des de la Guerra Freda. A més, a aquest clima de militarització creixent s’hi sumen altres amenaces com la del canvi climàtic, la proliferació nuclear i l’augment de la bretxa de desigualtat mundial que obliga a desplaçar-se de manera forçada a milions de persones. Al llibre Gasto Militar y Seguridad Global. Perspectivas humanitarias y medioambientales s’introdueix una anàlisi àmplia i detallada de la despesa militar com a factor clau en la inestabilitat global i s’investiga les conseqüències actuals i futures del seu creixement. Els diversos autors i autores argumenten que la creixent despesa no és la millor resposta a emergències que la mateixa militarització ha contribuït a crear. A més, afirmen que la militarització és a la vegada causa de i resposta als reptes que la nostra societat s’enfronta.

Sobre el comerç d’armes: negoci, política i opacitat

Quina és la correlació entre la despesa militar, les exportacions d’armes i els conflictes armats? Es compleix la legislació actual de regulació del comerç d’armes? Quines responsabilitats hi ha darrere la venda d’armes espanyoles a països implicats en conflictes armats i vulneracions de Drets Humans?

L’Estat espanyol ocupa la setena posició en el rànquing mundial d’exportadors d’armament; i Armas, negocio, política y opacidad. Exportaciones españolas de armamento 2005-2017 ofereix un estudi estadístic que mostra que les exportacions espanyoles, en el període analitzat, han augmentat sistemàticament independentment del partit que governi, sigui el PP o el PSOE, la política de foment d’aquestes exportacions ha estat la mateixa.

Paraules de l’amic, company, mestre i sempre referent Arcadi

La nostra última proposta per aquest Sant Jordi no és un llibre editat pel Centre Delàs però sí és una publicació que considerem imprescindible si es vol regalar un llibre per aportar al pensament per la pau i la justícia global. I és que l’Arcadi Oliveres, amic, mestre i company de lluita incansable per la pau i el desarmament, un dels pares del Centre Delàs, és un dels més destacats referents del pensament per la pau i la justícia global a casa nostra. Aquest és l’últim dels molts que ens ha deixat com a guies per mantenir el seu llegat de treball per la pau i la defensa dels drets humans.

Arcadi Oliveres repassa a Paraules d’Arcadi. Què hem après del món i com podem actuar els conceptes que han guiat el seu posicionament: democràcia, refugiats i migracions, capitalisme, canvi climàtic, antiarmamentisme, cultura de la pau… Podem, així, entendre fins on hem arribat, què hem après de tot allò viscut i explicar on són les claus per creure, encara, que aquest és un món habitable. L’Arcadi ens adverteix: estem obligats a l’esperança. Perquè l’esperança és l’únic motor per a l’acció.



Publicacions Relacionades
 22/04/2021

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!