Armas, negocio, política y opacidad. Exportaciones españolas de armamento 2005-2017

Armas, negocio, política y opacidad. Exportaciones españolas de armamento 2005-2017

L’Estat espanyol ocupa la setena posició en el rànquing mundial d’exportadors d’armament; i aquest llibre ofereix un estudi estadístic que mostra que les exportacions espanyoles, en el període analitzat, han augmentat sistemàticament independentment del partit que governi, sigui el PP o el PSOE, la política de foment d’aquestes exportacions ha estat la mateixa.

Així, els autors ens posaran de manifest que el Govern espanyol no només és molt poc rigorós en el compliment de la legislació, sinó que en determinats supòsits es pot entendre que està adoptant decisions clarament il·legals (vendes a l’Aràbia Saudita). D’altra banda, veurem que es prioritzen els criteris econòmic-comercials (vendre el màxim possible) i els geopolítics (vendre als aliats) d’aquestes exportacions, abans que la protecció dels Drets Humans o la prevenció de conflictes armats.

El llibre pretén abordar la correlació entre despesa militar, exportacions de material de defensa i els conflictes armats, així com avaluar fins a quin punt el nivell de despesa militar es relaciona amb la intervenció en conflictes armats i avaluar la vinculació entre volum de les exportacions i la intervenció en conflictes armats.

Per finalitzar, s’aborda el seguiment de les armes espanyoles que han acabat en mans indesitjades, o bé han estat utilitzades per alguna de les parts en un conflicte armat o han anat a parar a contextos de criminalitat organitzada; i es documenta com armes o municions espanyoles han estat exportades a governs de països que no ofereixen garanties i que acaben causant la mort d’innocents.

Autors: Tica Font (coord.), Eduardo Melero (coord.), Alejandro Pozo i Chloé Meulewaeter

Editorial: Icaria Editorial

Comprar el llibre a la web d’Icaria. 30/06/2020


Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!