Pau i desarmament

Pau i desarmament

Recentment, el SIPRI (Stockholm International Peace and Research Institute) ha publicat  les noves xifres sobre vendes d’armes i de serveis militars de les 100 empreses armamentistes més importants del món. Aquestes van arribar als 531.000 milions de dòlars el 2020, xifra que suposa un augment de l’1,3% en termes reals respecte a 2019.   

El 2020 va ser el sisè any consecutiu de creixement. Les empreses dels Estats Units lideren el rànquing. En conjunt, les vendes d’armes de les 41 empreses estatunidenques van arribar als 285.000 milions de dòlars i van representar el 54% de les vendes totals d’armes del Top 100. Darrere els Estats Units trobem Xina amb empreses amb vendes per valor de 66.800 milions de dòlars i un 13% del total.

Si mirem cap Europa, trobem una representació de 26 empreses –una d’elles espanyola, Navantia amb 1.180 milions de dòlars ocupant la posició 84 del rànquing- al Top 100 amb un total del 21% de les vendes d’armes, 109.000 milions de dòlars. Les empreses britàniques -37.500 milions de dòlars- i les alemanyes -8.900 milions de dòlars-, lideren la representació europea.

A Espanya, coneixíem al juny el contingut d’un informe, Estadísticas españolas de exportación de material de defensa, de otro material y de productos y tecnologías de doble uso, Año 2020. Sense entrar a valorar en profunditat els detalls de l’informe, 2020 va ser un any condicionat per la pandèmia. S’han exportat 3.622,4 milions d’euros de material, davant els 4.042,3 milions d’euros de l’any anterior, un  10,4% menys. L’Estat Espanyol és un dels principals exportadors d’armes del món amb una contribució i paper destacable en l’escenari del comerç d’armes internacional. A més, cal mencionar que han sigut autoritzades exportacions el 2020 per valor de 26.551,9 milions d’euros gràcies al fet de concedir 1.981 llicències. La pandèmia ha col·lapsat serveis públics sanitaris i administracions, però no va poder frenar la feina de la Junta Interministerial Reguladora del Comercio Exterior de Material de Defensa y de Doble Uso i la Secretaría de Estado de Comercio, òrgans responsables d’autoritzar aquestes vendes d’armament i de mantenir el negoci de la fabricació d’armes espanyoles.

Les armes exportades per Espanya a països de l’OTAN o la UE ascendeixen a més del 70% de les exportacions, però dins aquest llistat també trobem altres països com Israel, Colòmbia o Marroc protagonistes de violacions flagrants dels drets humans.

A més d’aquests països, cal parlar de l’aparició de nou a la llista de l’Aràbia Saudita, amb 48,3 milions d’euros adquirits i els Emirats Àrabs Units 27,7 milions d’euros. Que tenen en comú aquests països? Formen part d’una coalició que continua engrandint la que probablement és la crisi humanitària més important dels darrers anys amb un conflicte armat al Iemen que ha destrossat la vida de gran part de la seva població i que continua silenciat. 

Mentre Aràbia Saudita i Emirats Àrabs Units continuen rebent armes de l’Estat Espanyol, al Iemen és molt greu. Després de set anys de conflicte, ACNUR, xifra en més de 4 milions a les persones desplaçades internes des de 2015. Segons l’ONU, els alts nivells d’inseguretat alimentària persisteixen al país enmig del conflicte, la crisi econòmica i la pandèmia de la COVID-19. 20,7 milions de persones necessiten assistència humanitària. El conflicte s’ha endut ja la vida de més 377.000 víctimes mortals.

La Banca Armada i les armes exportades a Aràbia Saudita i Emirats Àrabs Units

L’enorme despesa militar constant -1,98 bilions de dòlars- fa moure aquest engranatge del comerç d’armes mundial. Les empreses productores d’armes, requereixen facilitats financeres que proporcionen les institucions financeres i sovint també formen part del seu accionariat.

L’informe 48 del Centre Delàs, Finançament de les armes de la guerra del Iemen. Anàlisi del finançament de les empreses d’armes que han exportat a Aràbia Saudita i Emirats Àrabs Units (2015-2019)  detalla la relació de les institucions financeres i les empreses que han exportat material militar a l’Aràbia Saudita i la Unió dels Emirats Àrabs durant el període 2015-2019.

Els Estats Units és el país més exportacions  va fer a aquests països, el 72,2% del total. El segueix el conjunt de països de la Unió Europea, que representen el 21,9% de les exportacions – el 7,1% d’aquestes són espanyoles-. Un nombre total de 80 empreses d’armes han exportat els seus productes a aquests països.

Donada la dificultat d’aconseguir les dades d’inversions i finançament de les institucions financeres a les empreses d’armes a la Base de dades de la Banca Armada, únicament disposem de dades sobre el finançament de 15 d’aquestes empreses exportadores. Són grans conglomerats empresarials i empreses reconegudes d’Estats Units, Regne Unit, Europa, la Xina o Corea del Nord, països que participen del negoci de la producció i manteniment d’armes.  Airbus, BAE Systems, Boeing, Xina Aerospace Science and Technology Corporation, General Dynamics, Leonardo, LIG Nex1, Lockheed Martin, Navantia, Norinco, Raytheon Technologies, Rheinmetall AG, Rolls – Royce, Textron i Thales Group.

Airbus i Navantia, són empreses espanyoles. Aquesta darrera empresa, Navantia, l’única que apareix al TOP 100 del SIPRI, es l’encarregada de fabricar 5 corbetes Avante-2200 encarregades per l’Aràbia Saudita el  2018, i que es lliuraran el 2022.

L’informe també recull dades que mostren com centenars d’entitats financeres de la Banca Armada Internacional han dedicat un total de 607 mil milions de dòlars a les empreses citades, quan aquests països han realitzat accions bèl·liques contra la població civil iemenita. BBVA i Banc Santander són els bancs espanyols que més finançament han destinat a les empreses d’armes subministradores dels principals exèrcits involucrats a la guerra a Iemen, amb 5.231 milions de dòlars durant el període 2015-2019, però també trobem altres institucions financeres populars com Bankia -66 milions-, Bankinter -66 milions-, Sabadell -53 milions- o Banco Mediolanum -44 milions-.

La banca armada espanyola n’ha destinat 8.686 milions de dòlars a 9 companyies que han fabricat armament, exportat a l’Aràbia Saudita i la Unió dels Emirats Àrabs. Les empreses beneficiades dels seus serveis o inversions financeres són: Airbus, Boeing, General Dynamics, Leonardo, Navantia, Raytheon Technologies, Rolls – Royce, Thales i Rheinmetall AG.


  Llegeix l'article complet a la revista de la Xarxa Cooperació al Desenvolupament del Sud de Catalunya

Publicacions Relacionades
 14/01/2022


Linia de recerca : ,
Publicat en Revista número 6: "Parlem de drets humans" de la Xarxa Cooperació al Desenvolupament del Sud de Catalunya , el 14/01/2022
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!