Informe 48: Finançament de les armes de la guerra del Iemen. Anàlisi del finançament de les empreses d’armes que han exportat a Aràbia Saudita i Emirats Àrabs Units (2015-2019)

Informe 48: Finançament de les armes de la guerra del Iemen. Anàlisi del finançament de les empreses d’armes que han exportat a Aràbia Saudita i Emirats Àrabs Units (2015-2019)

Segons dades d’ACNUR, al Iemen el 80% de la població necessita ajuda humanitària per a sobreviure, hi ha prop de 4 milions de desplaçats interns i més de 7 milions de persones necessiten assistència nutricional. És en aquest greu context de conflicte armat i vulneració dels Drets Humans, on plantegem la necessitat de realitzar un estudi de cas sobre qui finança les empreses d’armament que fabriquen el material militar que és exportat als principals països de la coalició: l’Aràbia Saudita i Unió dels Emirats Àrabs.

Aquest nou informe, presenta dades sobre el finançament de 15 d’aquestes empreses: Airbus, BAE Systems, Boeing, la Xina Aerospace Science and Technology Corporation, General Dynamics, Leonardo, LIG Nex1, Lockheed Martin, Navantia, Norinco, Raytheon Technologies, Rheinmetall AG, Rolls-Royce, Textron i Thales Group.

La banca armada espanyola ha destinat 8.686 milions de dòlars a 9 companyies que han fabricat armament exportat a l’Aràbia Saudita i Unió dels Emirats Àrabs: Airbus, Boeing, General Dynamics, Leonardo, Navantia, Raytheon Technologies, Rolls Royce, Thales i Rheinmetall AG.

BBVA i Banc Santander són els bancs espanyols que més finançament han destinat a les empreses d’armes subministradores dels principals exèrcits involucrats en la guerra a Iemen, amb 5.231 milions de dòlars durant el període 2015-2019.

Autores: Gemma Amorós, Eduardo Aragón, Jordi Calvo, Andrea Farrés, Sara Garcia i Edgard Vega

Pots consultar i descarregar el resum executiu en catalàen castellà i en anglès, i l’informe complet en catalàen castellà i en anglès.


 12/04/2021


Investigadores col·laboradores del Centre Delàs coautores de l'informe: Sara G. Verdú, Andrea Farrés
Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!