Comença la campanya d’objecció fiscal a la despesa militar

Comença la campanya d’objecció fiscal a la despesa militar

Aquest mes d’abril ha començat la campanya de presentacions de declaracions de renda 2022 i els grups d’objecció fiscal a la despesa militar inicien també la campanya d’objecció fiscal a la despesa militar. Des del Centre Delàs donem suport a les persones que opten per denunciar aquesta despesa militar a l’Estat espanyol practicant la desobediència fiscal i negant-se que part dels seus impostos es destinin a mantenir l’estructura militar.

Justament aquestes setmanes hem conegut les noves dades de despesa militar mundial de 2022 que publica l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), que reafirmen una tendència a l’alça que ha estat reforçada a partir de la invasió russa d’Ucraïna. El món dedica ja 2,24 bilions de dòlars anuals a preparar la guerra, i això suposa el 2,2% del PIB mundial. En aquest context, Europa ha registrat l’increment més elevat des de la Guerra Freda (+13%).

El cas de l’Estat espanyol no és una excepció, i és que l’any 2022 va dedicar segons les dades del SIPRI mostren que l’Estat espanyol va dedicar 20.306 milions d’euros a la despesa militar el 2022, i se sitúa en el 16è lloc del rànquing mundial (15è el 2021). Segons els càlculs del Centre Delàs d’Estudis per la Pau la xifra és encara superior i arriba als 23.470 milions, unes dades que tenen en compte a part del pressupost consolidat del Ministeri de Defensa, de 11.709 milions, la resta de despeses militars repartides en altres ministeris que no s’inclouen en els crèdits de Defensa (segons aconsella l’OTAN als països membres), i el pressupost finalment executat, normalment superior a l’inicial.

Enguany, els PGE de 2023 destinen un pressupost per al Ministeri de Defensa de 12.827 milions d’euros (un 23,4% més que el 2022) però, segons el càlcul del Centre Delàs, s’ha assolit una despesa militar real que és més del doble d’aquesta partida, amb un valor de 27.617 milions d’euros, la qual cosa significa que Espanya ja sobrepassaria l’objectiu de despesa militar del 2% del seu PIB exigit per l’OTAN.

Tenint en compte el context actual de repunt bel·licista i militarista i l’existència de més d’una trentena de conflictes armats actius al món i més de 103 milions de persones desplaçades per la força, l’Estat espanyol no pot continuar sent-ne còmplice a través de la producció, la venda i l’enviament d’armes que alimenten les guerres.

La conjuntura actual requereix més que mai que reinvertim la despesa militar en l’abordatge de l’actual crisi ecosocial, i això només serà efectiu quan la societat civil i les ciutadanes ho reclamem i objectem fiscalment i de forma massiva, a les nostres declaracions de renda, igual que va succeir amb el servei militar obligatori. D’altra forma, ens convertim en corresponsables, a través dels nostres impostos, dels impactes de les armes i les guerres arreu.

T’animes? Contacta amb el Servei d’Objecció Fiscal a la Despesa Militar a www.objecciofiscal.org o obfiscal@pangea.org i rep assessorament i acompanyament per a fer-ho.Publicacions Relacionades
 26/04/2023

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!