Comunicat conjunt del Centre Delàs, ECCHR, CAAT, Mwatana for Human Rights i Rete Italiana Pace e Disarmo: “Crims de guerra al Iemen: És còmplice la indústria armamentística europea?”

Comunicat conjunt del Centre Delàs, ECCHR, CAAT, Mwatana for Human Rights i Rete Italiana Pace e Disarmo: “Crims de guerra al Iemen: És còmplice la indústria armamentística europea?”
Les empreses europees han de retre comptes per les exportacions d’armes a les parts bel·ligerants al Iemen

Demà, el 26 de març de 2022, es compleix el setè aniversari de l’inici de l’operació “Tormenta Decisiva”, una ofensiva aèria massiva llançada per la coalició militar liderada per l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units (EAU) al Iemen contra Ansar Allah (Houthis) i les unitats militars lleials a l’expresident Ali Abdullah Saleh.

Des de l’inici del conflicte armat, quan els Houthis i les unitats militars lleials a l’expresident Saleh van prendre Sanaa per la força el 2014, i l’escalada del març del 2015, l’organització iemenita de drets humans Mwatana for Human Rights ha documentat almenys 800 atacs aeris i 700 ofensives terrestres que han provocat la mort de més de 3.000 civils i, almenys, 4.000 persones civils ferides més. Molts d’aquests atacs aeris no haurien estat possibles sense l’armament europeu. Avui dia, els governs i les empreses europees continuen donant suport a la coalició mitjançant l’exportació de bombes, armes i peces de recanvi, així com serveis de manteniment i formació. A més, se sospita que aquest armament s’ha utilitzat en possibles crims de guerra.

Per això, l’European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR), Amnistía Internacional, la Campaign Against Arms Trade, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Mwatana for Human Rights y Rete Italiana Pace e Disarmo van presentar una comunicació davant la Cort Penal Internacional (CPI) de l’Haia el desembre de 2019. Aquest document de 350 pàgines reconstrueix els fets de 26 atacs aeris de la coalició que poden ser catalogats com a crims de guerra. Els responsables europeus que es beneficien o alimenten el conflicte al Iemen han de rendir comptes. El comunicat fa referència a les exportacions d’armes de RWM Italia, Airbus Defence and Space i BAE Systems, entre d’altres. És necessari examinar tant la responsabilitat penal dels directius de les empreses com les pràctiques i la responsabilitat dels governs d’Itàlia, Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit.

Segons les Nacions Unides, més de 20 milions de persones al Iemen necessiten assistència humanitària com a conseqüència del conflicte; milions de persones corren el risc de morir de gana, desplaçament força i risc de perdre la vida. Fins ara, la comunitat internacional no ha fet res per aturar els atacs contra la població civil i, malgrat les flagrants violacions de drets humans que s’han documentat, el Consell de Drets Humans de l’ONU va votar l’octubre del 2021 en contra de prorrogar el mandat del Grup d’Experts Eminents sobre Iemen (GEE) encarregat de documentar les violacions de drets humans al Iemen. Cal posar fi a la impunitat dels atacs contra la població civil, per la qual cosa cal que la CPI i les autoritats nacionals encarregades de fer complir la llei, investiguin la responsabilitat penal dels actors empresarials i estatals. Les estructures de la indústria armamentística europea exigeixen investigacions i cooperació transfrontereres per poder rastrejar plenament les responsabilitats i els processos de tots els actors implicats. En obrir una investigació i involucrar les autoritats nacionals encarregades de fer complir la llei, la CPI podria establir nous estàndards en el maneig cooperatiu dels crims internacionals.

Les nostres organitzacions aplaudeixen l’actuació ràpida de la CPI per investigar els possibles crims de guerra comesos per les forces russes i d’altres parts a Ucraïna. Creiem que s’hauria d’aplicar un enfocament i una urgència similars per garantir la rendició de comptes pels crims de guerra comesos en tots els conflictes, sigui on sigui que tinguin lloc. La guerra del Iemen ja dura més de 7 anys, sense que s’hagin fet esforços significatius perquè els responsables rendeixin comptes. La CPI i les autoritats nacionals encarregades de fer complir la llei tenen un paper important per exercir en la investigació de possibles crims de guerra i en garantir la justícia per al poble del Iemen.

Més informació sobre el nostre treball relatiu a la responsabilitat d’Europa pels crims de guerra al Iemen disponible aquí.



Publicacions Relacionades
 25/03/2022

Linia de recerca : ,
Publicat en Berlin, el 25/03/2022
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!