Conclouen els Dies d’Acció Global sobre Despesa Militar (GDAMS) amb més d’un centenar d’accions arreu el món

Conclouen els Dies d’Acció Global sobre Despesa Militar (GDAMS) amb més d’un centenar d’accions arreu el món

La 12a edició dels Dies d’Acció Global sobre Despesa Militar (GDAMS per les seves sigles en anglès), una iniciativa de l’International Peace Bureau que coordina el Centre Delàs d’Estudis per la Pau des de Barcelona, van finalitzar el passat 9 de maig, després de gairebé 4 setmanes d’accions que van unir a organitzacions de tot el món per demanar dràstiques retallades de les despeses militars en un context de creixents tensions i conflictivitat i de crisi climàtica.

La despesa militar mundial va assolir els 2,24 bilions de dòlars el 2022, una xifra que creix per vuitè any consecutiu, en el primer any de guerra a Ucraïna des de la invasió russa, mentre que Europa registra el seu augment més elevat des de la Guerra Freda, un 13%. Per protestar davant d’aquestes xifres, la campanya va organitzar aquest període d’accions, que va començar el 13 d’abril, amb el focus en el Tax Day als Estats Units, dia en que es recapten els impostos a la major potència militar del món. La data més assenyalada dels GDAMS va ser, però, el 24 d’abril, dia en que l’Institute Internacional d’Investigació per la Pau d’Stockholm (SIPRI) va fer públiques les dades de despesa militar mundial per l’any 2022. Coincidint amb això, la campanya va organitzar rodes de premsa de Seül, Berlín, Roma i Barcelona, va llançar infografies per desgranar aquestes noves dades i va coordinar accions online per posar l’atenció sobre la despesa militar, amb dotzenes d’organitzacions utilitzant el hashtag #WarCostsUSTheEarth. Per concloure els GDAMS, es van preparar accions pel 9 de maig, Dia d’Europa de la Pau, per protestar la creixent militarització del continent europeu, en col·laboració amb ENAAT i TNI, amb els qui es van realitzar infografies específiques. 

Durant el període dels GDAMS es van realitzar més de 100 accions en 25 països diferents. Per altra banda, més de 120 organitzacions de tot el món van signar la crida de la campanya, demanant retallades de la despesa militar als governs de tot el món i que, al seu lloc, dediquin esforços a mitigar i revertir el col·lapse climàtic, i a promoure la transformació pacífica dels conflictes, el desarmament i les iniciatives de justícia global.



Publicacions Relacionades
 15/05/2023

Linia de recerca :
Presentació i col·loqui “Qui arma a Israel? Qui finança el genocidi? Analitzem el paper de l’estat, empreses d’armes i bancs un any després de l’inici de l’actual ofensiva israeliana sobre Gaza”