El Centre Delàs es mobilitza davant l’arribada al Port de Sagunt del vaixell saudita traficant d’armes Bahri Jeddah

El Centre Delàs es mobilitza davant l’arribada al Port de Sagunt del vaixell saudita traficant d’armes Bahri Jeddah

Des del Centre Delàs d’Estudis per la Pau mostrem el nostre rebuig a l’arribada el matí del passat 23 d’abril al port de Sagunt de la naviliera saudita Bahri Yeddah que podria venir carregat de material per a la guerra al Iemen.

Per a això vam publicar un comunicat de rebuig a l’arribada del vaixell a Sagunt, un text que també recull algunes peticions al govern autonòmic i dels governs municipals de la Comunitat Valenciana, així com a les autoritats portuàries i als seus treballadors i treballadores, entre les quals, que no acceptin oferir port segur al Bahri Jeddah.

El mateix divendres dia 23, membres de la delegació valenciana del Centre Delàs d’Estudis per la Pau es van reunir amb representants de l’Ajuntament de Sagunt per fer-los arribar aquest mateix text i traslladar les demandes que recull. L’Alcalde Dario Moreno Lerga; Maria Josep Soriano, regidora de Cooperació Internacional; i Guillermo Sant Pere Ruiz, regidor d’Activitats, Joventut i Infància, Memòria Històrica i Democràtica, Patrimoni Cultural i Industrial; van rebre a la delegació del Centre Delàs i van mostrat l’interès del consistori en promoure polítiques i accions coherents amb els valors de la cultura de pau i la justícia global.

És probable que el Bahri Jeddah carregarà armes “made in Spain” a Sagunt, encara que no ho podem saber degut a la falta de transparència i hermetisme que hem denunciat des de fa anys pel que fa a la informació relacionada al material de guerra que tan oculta el govern espanyol com el règim saudita i la naviliera. No obstant això, encara que no es carreguen armes a Sagunt, és denunciable i vergonyosa la falta de coherència del govern en oferir port segur als qui fan la guerra en comptes dels qui la pateixen i fugen arriscant les seues vides en el nostre mar i sense un passatge segur. El govern espanyol és responsable tant de les armes que ven com d’oferir Sagunt com a lloc de trànsit d’aquestes.

Podeu llegir el comunicat complet aquí.

A les accions de rebuig de l’arribada del Bahri a Sagunt s’hi van sumar els i les alumnes del Màster Universitari en Estudis Internacionals de Pau, Conflictes i Desenvolupament que s’imparteix a la Universitat Jaume I (UJI) a Castelló. Els i les alumnes van fer públic un comunicat i manifest que recollia el seu “total rebuig […] a oferir port segur al vaixell Bahri Jeddah, conegut també com a un dels ‘vaixells de la mort’ que vindria carregat de material de guerra des de Dundalk, Estats Units, ni a cap altre vaixell que exposi vides de persones”.

Podeu llegir el manifest publicat per les i els estudiants del Màster de Pau de la UJI aquí.Publicacions Relacionades
 26/04/2021

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!