23/04/2021

Publicat en Sagunt

Comunicat del Centre Delàs d’Estudis per la Pau davant l’arribada del vaixell saudita Bahri Jeddah al Port de Sagunt, València

El divendres 23 d’abril té prevista l’arribada al port valencià de Sagunt el vaixell saudita Bahri Jeddah. Des del Centre Delàs d’Estudis per la Pau volem mostrar el nostre total rebuig i demanem al govern autonòmic i als governs municipals de la Comunitat Valenciana, i també a les autoritats portuàries i als seus treballadors i treballadores, que no accepten oferir port segur al Bahri Jeddah que podria venir carregat de material per a la guerra del Iemen. 

Són coneguts per totes i tots els crims de guerra i la sistemàtica violació dels Drets Humans que Aràbia Saudita ve cometent cap a la població civil de Iemen. I no és la primera vegada que una naviliera d’Aràbia Saudita ix de ports espanyols amb armes. Des de 2015 s’han enregistrat fins a 33 escales d’aquests vaixells a diferents ports de l’Estat, almenys en tres ocasions al Port de Sagunt. A títol d’exemple, el maig de 2019, el govern espanyol va permetre que el vaixell saudita, el Bahri Yanbu, isquera des de Santander carregat amb armes després de no aconseguir entrar en el port francès de Le Havre per la pressió d’activistes defensors de drets humans que van impulsar un recurs judicial. També des de Santander el setembre de 2018 un altre vaixell saudita, el Bahri Jazan, va eixir des de la capital càntabra amb 40 contenidors de granades dies després que el govern alçara el veto que havia imposat a la venda de 400 bombes de precisió, les mateixes que Nacions Unides va identificar com les causants de la mort de civils iemenites. El desembre de 2019, la naviliera Bahri Abha arribà a Sagunt. 

Pel que respecta a la responsabilitat d’Espanya, continuem denunciant el negoci armamentístic que sosté el Govern espanyol amb Aràbia Saudita, país que ocupa el cinquè lloc de majors importadors d’armament espanyol a escala mundial per un valor prop de 2 mil milions d’euros els darrers deu anys. Exportacions que continuen el 2020, quan malgrat haver limitat i paralitzat les seves exportacions d’armes alguns dels principals exportadors a Aràbia Saudita, es van exportar 32 milions € en municions, explosius i armes petites, a les que cal sumar l’entrega de les fragates de Navantia, imprescindibles per realitzar el bloqueig naval a la guerra del Iemen. Aquestes exportacions haurien de ser considerades il·legals si ens atenem a la pròpia legislació espanyola i europea sobre comerç d’armes que no permet la venda d’armes a països en conflicte armat. 

El conflicte armat al Iemen, especialment silenciat pels mitjans de comunicació i la comunitat internacional, ha propiciat la crisi humanitària més rellevant de les últimes dècades. Segons dades de l’ACNUR, el 80% de la població necessita ajuda humanitària per a sobreviure. D’altra banda, han sigut desplaçades a l’interior del país 4 milions de persones i més de 7 milions de persones necessiten assistència nutricional. El conflicte ha causat la mort d’unes 100.000 persones i el 67% de les morts civils han estat causades per ofensives de coalició liderades per saudites. Un escenari que observadors de l’ONU han descrit com “la pitjor crisi humanitària provocada per l’acció humana als nostres temps”.

És probable que el Bahri Jeddah carregarà armes “made in Spain” a Sagunt, encara que no ho podem saber degut a la falta de transparència i hermetisme que hem denunciat des de fa anys pel que fa a la informació relacionada al material de guerra que tan oculta el govern espanyol com el règim saudita i la naviliera. No obstant això, encara que no es carreguen armes a Sagunt, és denunciable i vergonyosa la falta de coherència del govern en oferir port segur als qui fan la guerra en comptes dels qui la pateixen i fugen arriscant les seues vides en el nostre mar i sense un passatge segur. El govern espanyol és responsable tant de les armes que ven com d’oferir Sagunt com a lloc de trànsit d’aquestes.

Per aquest motiu, des del Centre Delàs demanem:

1.       Que les autoritats polítiques competents i les autoritats portuàries no  permeten l’entrada de qualsevol naviliera que transporte  armament.

2.       Que el govern autonòmic i els governs municipals opten per mesures d’inspecció prèvies que garantisquen una activitat portuària ètica i conseqüent amb  el foment de cultura de pau i de desarmament, tal com impulsa la pròpia Llei de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Generalitat Valenciana: “amb la finalitat de propiciar societats pacífiques, justes i inclusives que estiguen lliures de la por i la violència. El desenvolupament no és possible sense la pau, ni la pau pot existir sense el desenvolupament sostenible” (Llei 18/2017, de 14 de desembre, de la Generalitat, de cooperació i desenvolupament sostenible).

4.       Que el municipi de Sagunt i el seu Consell Municipal de Pau, Solidaritat i Cooperació mostren el seu més profund rebuig a l’arribada de la naviliera saudita. En aquest cas, seria una oportunitat per a continuar sent conseqüents amb els seus alineaments i accions municipals vinculats a la pau, a la solidaritat, i a la sensibilització ciutadana en el foment d’una educació per a la pau i el desarmament que afavoreixen la construcció d’una societat menys violenta i que ajuda a evitar les guerres.

5.       Finalment, exigim un replantejament i un qüestionament de les polítiques de defensa i seguretat al govern espanyol. Les armes espanyoles no haurien de ser utilitzades com a instruments de política exterior; i més si això suposa mort, violència i danys irreversibles sobre la vida de milions de persones.

Centre Delàs d’Estudis per la Pau

@CentreDelas

www.centredelas.orgPublicacions Relacionades