El Centre Delàs impulsa una trobada de municipis de la Diputació de Barcelona per posar en comú eines de construcció de pau local

El Centre Delàs impulsa una trobada de municipis de la Diputació de Barcelona per posar en comú eines de construcció de pau local

El passat 24 de novembre i coincidint amb les Jornades Anuals del Centre Delàs “Una altra seguretat és possible i urgent”, es va celebrar una trobada de municipis per compartir eines per a la construcció de pau als municipis. A l’encontre hi van assistir al voltant de 13 municipis catalans i 2 representants d’entitats de la societat civil i es va comptar amb dues persones convidades: Paulo Moraes, representant de l’Ajuntament de la ciutat de Recife al Brasil, i Daniela Reina, del de Palmira a Colòmbia. Totes dues ciutats van ser finalistes del Premi de Pau de CGLU 2022, i Palmira finalment va guanyar el guardó.

La trobada va començar amb una introducció per part de Tica Font, investigadora del Centre Delàs en la temàtica, i de Jaume Puigpinós, representant de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau. En aquesta introducció totes dues van ressaltar alguns aspectes rellevants a l’hora de treballar la construcció de Pau a les ciutats. A continuació, els representants de Recife i Palmira van compartir les seves experiències. En el cas de Recife, Paulo va exposar l’èxit de construcció comunitària i reducció de la violència a la ciutat a través de l’establiment de COMPAZ, centres de socialització comunitària que s’han obert a la ciutat i que impulsen el reforç de la vida comunitària, els espais de trobada i d’activitat lúdica amb el fi de reforçar les relacions veïnals. A Palmira, Daniela va exposar com es van crear PAZOS per generar espais segurs de capacitació i socialització per a joves, el resultat va ser una disminució molt important dels índexs de criminalitat i homicidis, que eren molt alts a la ciutat.

Després, es va obrir una ronda d’intervencions perquè els municipis catalans poguessin compartir les seves inquietuds. Una de les que va destacar va ser la necessitat que la construcció de pau sigui treballada des de totes les àrees de l’Ajuntament i que no pot ser que es treballi de forma aïllada, representant aquesta qüestió el repte més destacat per part de les persones tècniques que van participar en la trobada.

Per finalitzar, Tica Font va tancar la trobada apuntat la necessitat de trobar espais per generar xarxa, com una necessitat rellevant en la qual val la pena focalitzar i dedicar energies.



Publicacions Relacionades
 29/11/2022

Linia de recerca :
Presentació i col·loqui “Qui arma a Israel? Qui finança el genocidi? Analitzem el paper de l’estat, empreses d’armes i bancs un any després de l’inici de l’actual ofensiva israeliana sobre Gaza”