Jornades anuals del Centre Delàs 2022: “Una altra seguretat és possible i urgent. Nous escenaris per construir pau des dels marges: el paper de les ciutats i la societat civil”

  24 novembre, 2022
 Lloc: Auditori Blanquerna (c/ Valldonzella, 12 08001 Barcelona)
 Organitza: Centre Delàs d'Estudis per la Pau
 Tipus d'esdeveniment:

El 24 de novembre es duran a terme les Jornades anuals del Centre Delàs d’Estudis per la Pau “Una altra seguretat és possible i urgent. Nous escenaris per construir pau des dels marges el paper de les ciutats i la societat civil“, organitzades conjuntament amb l’Institut de Drets Humans de Catalunya i el International Peace Bureau.

L’acte tindrà lloc a l’Auditori Blanquerna de Barcelona de 17:30 a 21:00 hores i comptarà amb una primera taula institucional, amb representació de les entitats organitzadores amb Nora Miralles, presidenta del Centre Delàs i Montserrat Tafalla, presidenta de l’Institut de Drets Humans de Catalunya. També hi seran presents representants de les administracions que donen suport a l’activitat, amb la participació d’Octavi de la Varga Mas, assessor de Projectes Estratègics Internacionals de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona; i David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona. La taula comptarà amb la participació de Wobine Buijs-Glaudemans, alcaldessa d’Oss i presidenta del International Committee of the Association of Netherlands Municipalities (VNG).

A continuació, tindrà lloc la ponència inaugural i debat amb el corresponsal i professor de relacions internacionals Rafael Poch. La periodista Laia Soldevila, presentarà i conduirà la conferència de Poch sota el títol: Nous escenaris per la seguretat després de la guerra d’Ucraïna.

Seguidament començarà la taula amb el títol “Construir pau des dels marges: el paper del municipalisme i la societat civil”, que comptarà amb la participació d’Ana Barrero, presidenta de la Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ); Dagauh Komenan, historiador especialitzat en relacions internacionals amb perspectiva africana; Carles Feixa, catedràtic d’antropologia social i investigador principal de Transgang. La taula també comptarà amb Paulo Moraes, Secretari Executiu de Seguretat Ciutadana de Recife (Brasil); i Óscar Escobar, alcalde de la ciutat de Palmira que ha implementat l’estratègia de prevenció i reducció de violència PASSOS, Pau i Oportunitats; totes dues ciutats finalistes del premi de Pau de Ciudades y Gobiernos Locales Unidos (CGLU) 2022.

Coneix els perfils de les ponents de les Jornades aquí.

Amb aquestes jornades es vol posar en valor el paper de les ciutats i les perifèries del món en la construcció de pau, així com reflexionar sobre altres formes de construir seguretat superant models policials i militars, per defensar els drets humans i la protecció de les persones.

La sessió serà gratuïta i oberta al públic. Per assistir-hi fes la teva inscripció aquí.

Programa

17:30h

Taula inaugural

 • Nora Miralles – Presidenta del Centre Delàs d’Estudis per la Pau
 • Montserrat Tafalla Plana – Presidenta de l’Institut de Drets Humans de Catalunya
 • Representant Junta CGLU (per confirmar)
 • David Llistar – Director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona
 • Octavi de la Varga Mas – Assessor Projectes Estratègics Internacionals de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona
 • Wobine Buijs-Glaudemans – Alcaldessa d’Oss i presidenta del International Committee of the Association of Netherlands Municipalities (VNG)

18:00h

Ponència: Nous escenaris per a la seguretat després de la guerra d’Ucraïna

 • Rafael Poch-de-Feliu –  Periodista i professor de Relacions Internacionals

Presenta i modera: Laia Soldevila – Cooperativista i una de les editores de CRÍTIC

18:50h Descans 

19:00h

Taula i debat: Construir pau des dels marges: el paper del municipalisme i la societat civil

 • Ana Barrero – Directora de la Fundació Cultura de Pau i presidenta de AIPAZ

La importància de la implementació de les Agendes de Pau Local. Què aporten a la construcció de pau mundial?

 • Dagauh Komenan – Historiador especialista en Relacions Internacionals

Construir la pau des de la perifèria: aprenentatges de l’Àfrica

 • Carles Feixa – Doctor especialista en cultures juvenils, investigador principal del projecte TRANSGANG

De-policialitzar els conflictes urbans és possible 

 • Oscar Escobar – Alcalde de Palmira i impulsor del projecte Pazos (ciutat candidata a premi de pau CGLU 2022)

Reduir la violència amb música i cultura: l’exemple de Palmira (Colòmbia) *online

 • Paulo Moraes – Secretari Executiu de Seguretat Ciutadana en Recife (ciutat candidata a premi de pau CGLU 2022)

Alternatives a la seguretat tradicional: Recife i la seguretat ciutadana (Brasil)

Presenta i modera: Tica Font – investigadora del Centre Delàs d’Estudis per la Pau