El Centre Delàs participa a les conferències internacionals de Dublín sobre armes explosives a zones poblades

El Centre Delàs participa a les conferències internacionals de Dublín sobre armes explosives a zones poblades

El 17 i 18 de novembre es van reunir a Dublín (Irlanda), representants polítics i de la societat civil amb motiu de l’aprovació d’una declaració política per enfortir la protecció de la població civil de les conseqüències humanitàries provocades per l’ús d’armes explosives a zones poblades. La declaració culmina un procés iniciat ja fa 10 anys per la Xarxa Internacional sobre Armes Explosives (INEW per les sigles en anglès) per reunir esforços i garantir suports polítics per a un instrument dirigit a mitigar l’inacceptable dany que pateix la població civil quan els conflictes armats tenen lloc a ciutats. Quique Sánchez, tècnic de projectes del Centre Delàs, va participar en els esdeveniments de tots dos dies en representació de l’entitat.

El dijous 17 de novembre, supervivents de conflictes armats, activistes i organitzacions de la societat civil, juntament amb representants de governs, organismes de l’ONU i el Comitè Internacional de la Creu Roja, es van reunir en un Fòrum Mundial de la Societat Civil sobre la limitació del patiment causat per l’ús d’armes explosives en zones poblades. El Fòrum va ser organitzat per INEW i Dóchas, la xarxa irlandesa d’organitzacions humanitàries i de desenvolupament internacional, i també hi van participar persones que han viscut bombardejos en zones afectades per conflictes com Síria, Líban, Palestina, Etiòpia i Pakistan.

L’objectiu del Fòrum va ser doble: per una banda, escoltar testimonis de supervivents de conflictes armats i altres persones expertes sobre el greu impacte humanitari de les armes explosives a ciutats, pobles i altres zones poblades; i, d’altra banda, estudiar com aconseguir la major protecció possible de la població civil a partir de la Declaració Política Internacional sobre Armes Explosives a Zones Poblades, que se signaria al Castell de Dublín l’endemà. El Fòrum va ser una oportunitat per celebrar el llarg camí recorregut cap a la consecució de la Declaració, alhora que va servir per establir les bases del treball a llarg termini que s’ha de realitzar per garantir que els compromisos aconseguits es converteixin en realitat per als civils que viuen a conflictes armats.

El programa complet del Fòrum de la Societat Civil està disponible aquí.

La conferència internacional de l’endemà, 18 de novembre, també a Dublín, va constatar el compromís de 82 països que van donar suport oficialment a la Declaració política sobre la protecció de la població civil contra l’ús d’armes explosives en zones poblades, que havia estat ultimada el 17 de juny de 2022 a Ginebra. La declaració és la culminació d´un esforç de promoció d´una dècada dirigit per la Xarxa Internacional sobre Armes Explosives (INEW), el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) i les Nacions Unides, i de gairebé tres anys de negociacions diplomàtiques liderades per Irlanda.

L’ús d’armes explosives en zones poblades és la causa principal de víctimes civils en els conflictes armats, i la declaració és el primer reconeixement internacional formal que aquesta qüestió s’ha d’abordar de manera urgent i directa. En aquest sentit, la declaració promou normes més estrictes per protegir els civils i compromet els Estats que la subscriguin a prendre mesures per aplicar-la mitjançant canvis en les seves polítiques i pràctiques nacionals, incloses les polítiques militars i les normes operatives per entaular combat.

La conferència política es va celebrar al Castell de Dublín, en una sala totalment plena, on ministres d’Afers Estrangers i altres diplomàtics d’alt nivell de més de 50 països, així com representants de les Nacions Unides, el CICR i la societat civil , van acollir amb satisfacció el document en declaracions que celebraven aquest monumental èxit, malgrat el llarg camí que queda per recórrer cap a una major protecció dels civils en els conflictes.

La participació del Centre Delàs en aquestes conferències va coincidir amb el llançament de l’informe 57 de l’entitat “La necessitat i la possibilitat de prohibir les armes explosives. El Dret Internacional Humanitari i la precisió en les armes explosives velles i noves”, que aporta la visió de l’organització a la problemàtica de les armes explosives. Podeu consultar aquest informe aquí.



Publicacions Relacionades
 22/11/2022

Linia de recerca :
Jornada de Pau de La Vall d'Uixó 2024