Informe 57: “La necessitat i la possibilitat de prohibir les armes explosives. El Dret Internacional Humanitari i la precisió en les velles i noves armes explosives”

Informe 57: “La necessitat i la possibilitat de prohibir les armes explosives. El Dret Internacional Humanitari i la precisió en les velles i noves armes explosives”

La guerra a Ucraïna iniciada el febrer del 2022 ha posat en el centre d’atenció l’ús d’una mena d’armes que s’estan fent servir d’una manera molt estesa i que responen a unes característiques concretes. Són les armes que serveixen per dur a terme bombardejos sobre objectius militars i civils. No és casualitat que, en moltes de les anàlisis sobre el conflicte, s’utilitzi el Dret Internacional Humanitari (DIH) per referir-se a la legitimitat d’un bàndol o d’un altre quant a com s’està desenvolupant la guerra. Entre les armes que s’identifiquen en les notícies i les anàlisis d’experts, n’hi ha moltes que poden englobar-se en la categoria d’armes explosives, moltes de les quals es consideren armes obsoletes, antigues, velles, que no tenen les característiques tecnològiques necessàries per discriminar entre civil i combatent; moltes d’altres, però, es presenten com avenços tecnològics fantàstics que fan que el bàndol que les utilitza sembli un jugador net, capaç de fer una guerra totalment respectuosa amb el DIH.

Amb aquest informe, volem contribuir a la comprensió que la guerra no és ni serà en essència diferent perquè s’utilitzin armes noves o velles i que la precisió continua sent un mite que només pretén legitimar les respostes militars als conflictes que poden sorgir entre estats o nacions. Això no obstaculitza l’objectiu de constatar que l’ús d’armes explosives, especialment controvertides per la seva escassa o nul·la capacitat de discriminació, és especialment preocupant i que, tal com proposa la campanya per a la prohibició de les armes explosives (INEW, per les sigles en anglès), s’han d’eliminar dels arsenals militars per reduir el dany humanitari dels bombardejos i les vulneracions del DIH que comporten.

Autors: Andrea Farrés, Pere Brunet, Camino Simarro, Virginia D’Arienzo i Jordi Calvo

Llegeix i descarrega el resum executiu en català, en castellà i en anglès; i l’informe complet en català, en castellà i en anglès. 17/11/2022


Investigadores en pràctiques: Virginia D'Arienzo
Linia de recerca :
Publicat en Barcelona, el 17/11/2022
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!