El Centre Delàs se suma a la crida de la Peace Wave a actuar per a l’eliminació total de les armes nuclears, en motiu del 75è aniversari d’Hiroshima i Nagasaki

El Centre Delàs se suma a la crida de la Peace Wave a actuar per a l’eliminació total de les armes nuclears, en motiu del 75è aniversari d’Hiroshima i Nagasaki

Des del Centre Delàs, com a entitat compromesa amb la cultura de la pau, el desarmament i la memòria històrica, ens sumem a les diverses iniciatives commemoratives que promou Peace Wave en motiu del 75è aniversari del llançament de les bombes atòmiques a Hiroshima i Nagasaki. Compartim els valors d’aquesta campanya i volem denunciar les repercussions que aquest moment clau de la història ha tingut en la humanitat.

Els dies 6 i 9 d’agost d’aquest 2020 es celebra el 75è aniversari de llançament de les bombes atòmiques a les ciutats japoneses d’Hiroshima i Nagasaki, respectivament. El 1945 els Estats Units d’Amèrica decidiren bombardejar el Japó amb l’armament més mortífer mai construït: les armes nuclears. Eren les 8:15 del matí quan la primera bomba atòmica de la història queia sobre la ciutat d’Hiroshima. L’impacte humanitari va ser instantani: es calculen aproximadament 100.000 morts en els primers deu segons després de l’explosió; l’impacte polític, demoledor: els Estats Units s’erigien com a superpotència mundial en control del material dissuasori més letal de tots els temps. Solament tres dies després, a les 11:02 del matí, queia la segona bomba atòmica, ara a la ciutat de Nagasaki. Una nova era començava, l’era atòmica.

Onze anys després dels bombardejos, els supervivents d’aquests, els anomenats Hibakusha, es reuniren a Nagasaki i fundaren la Nihon Hidankyo, la Confederació Japonesa de les Organitzacions de Víctimes de les Bombes Atòmiques amb l’objectiu de “salvar la humanitat d’aquesta crisi a partir de les lliçons apreses de les nostres experiències, mentre que al mateix temps ens salvem a nosaltres mateixos”. Des de llavors, els i les Hibakusha han dut a terme diverses accions per a la prohibició i l’eliminació de les armes nuclears. 

El 2016 va començar la Campanya Internacional de Recol·lecció de signatures en Suport a la Crida dels Hibakusha per a l’Eliminació de les Armes Nuclears que, juntament amb la tasca de la campanya internacional per a l’abolició de les armes nuclears i Premi Nobel de la Pau, ICAN, va resultar en el Tractat sobre la Prohibició d’Armes Nuclears. La recollida de signatures segueix en actiu amb la finalitat de pressionar els governs perquè subscriguin aquest tractat i assolir la total eliminació de les armes nuclears. Aquest és un objectiu que comparteix també el Centre Delàs, i per això hem firmat ja la petició que es pot trobar en el següent enllaç https://hibakusha-appeal.net/spanish/.

També cal destacar que els dies 2, 6 i 9 d’agost es durà a terme la Conferència Mundial contra les Bombes Atòmiques en la que es farà una revisió de quin és l’estat actual del món en relació a les armes nuclears, d’on venim i on anem, i es presentarà a nova campanya d’acció internacional conjunta “Peace Wave”. Aquesta proposta consisteix en accions individuals o grupals, dutes a terme arreu del món, amb la finalitat de donar visibilitat a la necessitat de l’eliminació de les armes nuclears. Una gran onada d’accions simultànies que començaran el dia 6 d’agost a les 8:15, hora en la que es va llançar la primera bomba sobre Hiroshima i que finalitzaran el dia 9 a les 11:02, moment en el que es va llançar la segona bomba sobre Nagasaki. Si vols participar en l’onada d’accions per la pau, pots registrar la teva acció a http://www.antiatom.org/english/world_conference/peacewave.html. Necessitem la teva col·laboració per a fer del món un lloc lliure d’armes nuclears.



Publicacions Relacionades
 17/07/2020

Linia de recerca :
Jornada: “Banca Armada i finances ètiques: la (des)inversió com a arma per una economia per la pau” amb Carlos Taibo i Jordi Calvo a València