ENAAT i grups de finances ètiques envien una carta oberta als ministres de Finances de la UE sobre l’extensió de EFSI i els criteris de préstec del BEI

ENAAT i grups de finances ètiques envien una carta oberta als ministres de Finances de la UE sobre l’extensió de EFSI i els criteris de préstec del BEI

En motiu de la reunió dels Governadors del BEI i del Consell ECOFIN que tindrà lloc avui dia 23 de maig de 2017, la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes (ENAAT, European Network Against Arms Trade), de la qual el Centre Delàs d’ estudis per la Pau és membre, ha enviat un comunicat als Ministres de Finances i ambaixadors de la UE partícips en aquestes reunions.

La preocupació de l’ENAAT rau en el possible canvi de paradigma dins de l’ampliació del Fons Europeu per a Inversions Estratègiques (EFSI, European Fund for Strategic Investments) i en el canvi de criteris de préstec del BEI (Banc Europeu d’Inversions).

D’una banda, el Pla d’Acció de Defensa de la Comissió Europea i el Pla d’Implementació de la Defensa de l’Estratègia Global de la UE proposen començar a destinar partides de diners públics de la UE a la indústria d’armament. Addicionalment a aquest nou finançament per a la investigació en el camp armamentístic que podria ascendir a diversos milers de milions d’euros a partir de 2021, també s’està plantejant adaptar els criteris de préstecs del BEI per permetre noves inversions en el sector militar, en particular a través d’EFSI.

Referent a això, ENAAT considera que la inversió en la indústria armamentística no contribuirà ni a la pau, ni l’ocupació ni al creixement. En primer lloc, aquest negoci no hauria de ser finançat amb diners públics ja que els seus antecedents i la seva mateixa essència disten de promoure els drets humans i de contribuir a la construcció de la pau i al benestar social. Un negoci que alimenta i perpetua molts dels conflictes armats que estan tenint lloc actualment no pot ser recolzat amb els nostres diners. A més, invertir en armes també és econòmicament una mala decisió ja que la seva tendència apunta a efectes adversos sobre el creixement econòmic i ha demostrat crear menys ocupació que altres sectors amb un nivell similar d’inversió.

Per aquests motius, ENAAT considera que institucions d’abast mundial com són el BEI i EFSI haurien d’utilitzar les seves inversions per a projectes socialment responsables en comptes d’emprar en el sector de la indústria militar, i insta els ministres de Finances de la UE, també Governadors del BEI a:

  • Oposar-se a qualsevol intent d’adaptació dels criteris de préstec del BEI de tal manera que permeti aquestes inversions en el sector de la defensa, i això per a qualsevol fons executat a través del BEI, inclòs el EFSI.
  • Resistir qualsevol nova proposta que inclogui inversions per a la indústria de defensa dins el mandat de EFSI que aixecaria durant el trilogo polític per venir en la seva extensió

Podeu descarregar el comunicat complet aquí.Publicacions Relacionades
 23/05/2017

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!