Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs, participa al PyeongChang Peace Forum 2020

Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs, participa al PyeongChang Peace Forum 2020

Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, vicepresident de l’IPB i coordinador de la Campanya Global sobre la Despesa Militar GCOMS, va assistir al PyeongChang Peace Forum 2020 (PPF 2020), una plataforma de pau global que brinda l’impuls per a establir la pau des de la Península de Corea sobre la comunitat global. Enguany, en commemoració del 70 aniversari de l’esclat de la Guerra de Corea, el PPF 2020 va reunir reconeguts experts nacionals i internacionals per a explorar mesures pràctiques per a aconseguir la pau en la Península i anar més enllà de la disputa i la divisió que han existit durant aquests 70 anys. L’Agenda PyeongChang per a la Pau 2030 també es va adoptar durant aquests dies (del 9 a l’11 de febrer), proposant un conjunt d’idees i iniciatives per a promoure la pau i el desarmament en el context del Decenni d’Acció dels ODS de l’ONU.

Jordi Calvo va participar en el primer panell de la 4a Sessió Plenària sobre Pau i Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), on els ponents van explorar diverses dimensions dels moviments de la societat civil per un món pacífic, just i inclusiu tenint en compte l’agenda global sobre el manteniment de la pau, el desarmament i els ODS. En la seva presentació, Calvo va advocar per reduccions importants de la despesa militar i per la seva reassignació a les polítiques de consolidació de la pau i la seguretat humana. En descriure i comparar les tendències mundials de la despesa militar, les transferències d’armes i els conflictes armats dels últims 70 anys, que estan visiblement connectats quan es mostren en gràfics, Calvo va posar de manifest la urgent necessitat de detenir la militarització en curs i els processos d’acumulació d’armament, com a una eina per a reduir la possibilitat de guerres i conflictes, però també com a una manera d’alliberar els recursos necessaris per a proporcionar seguretat social i ambiental i implementar programes com els ODS de l’ONU.

Finalment, va encoratjar als participants a participar en els Dies Globals d’Acció sobre la Despesa Militar (GDAMS) que enguany tindran lloc entre el 10 d’abril i el 9 de maig i inclouran una àmplia varietat d’accions (des de conferències de premsa i tallers, fins a protestes o paradetes de carrer) a més de 30 països.

Un altre resultat del Fòrum va ser el Missatge de PyeongChang per a la Pau 2020, que és un resum de les deliberacions dels participants de la societat civil. Cada participant està cridat a actuar sobre alguns o tots els elements d’acció que el Missatge reclama, cadascun segons les especificacions i requisits de les seves pròpies organitzacions. Jordi Calvo va participar en la secció H, sobre Pau, Desarmament i els ODS:

34. Reafirmem l’objectiu principal de les Nacions Unides de “salvar les generacions esdevenidores del flagel de la guerra”, i demanem als governs que implementin aquest objectiu utilitzant plenament la varietat de mecanismes descrits en la Carta de les Nacions Unides per a la resolució pacífica de conflictes, inclosos acceptar la jurisdicció obligatòria de la Cort Internacional de Justícia (ICJ).

35. Es requereix de pau i desarmament per a aconseguir els ODS. L’activitat militar, ja sigui en temps de pau o de guerra, contribueix considerablement a les emissions de carboni i al canvi climàtic. La producció, la proliferació i l’ús d’armes soscaven les estructures socials, erosionen la seguretat, augmenten els riscos per a l’activitat econòmica i social, contaminen el medi ambient i amenacen la salut humana, la vida i els mitjans de vida. A més, una de les raons clau per a l’acumulació militar i les amenaces militars és la protecció dels subministraments de petroli, contribuint encara més al canvi climàtic i evitant la transició a una economia sostenible.

36. Acollim l’Agenda per al Desarmament del Secretari General de l’ONU – Assegurant el nostre futur comú (2018) i les connexions realitzades en aquesta agenda entre la pau, el desarmament i els ODS. Fem una crida a la implementació completa de l’agenda, i especialment a l’eliminació de les armes nuclears per a 2045, el centenari de l’ONU.

37. També demanem als governs que estableixin disposicions constitucionals que comprometin als seus països a la resolució pacífica dels conflictes, inclosos els conflictes menys visibles i prolongats, els conflictes cibernètics, la reducció i eliminació progressives dels exèrcits permanents i la redistribució de la despesa militar per a donar suport als ODS. .

38. Expressem una greu preocupació pel poder de les indústries d’armes i combustibles fòssils que estan frustrant la pau, el desarmament, la democràcia, els drets humans i l’acció climàtica. Fem una crida a la societat civil, els governs i les institucions financeres a desinvertir en els combustibles fòssils, les armes nuclears i altres indústries militars, i reinvertir d’acord amb els principis ambientals, socials i de governança.

39. Sol·licitem la plena implementació de les Resolucions 1325 del Consell de Seguretat de l’ONU sobre Dones, Pau i Seguretat (WPS); 2250 sobre Joventut, Pau i Seguretat, i 2419 sobre Joventut, Prevenció de Conflictes i Resolució de Conflictes, i per a la implementació de la Resolució 74/64 de l’Assemblea General de les Nacions Unides sobre Joventut, Desarmament i No Proliferació, i especialment per a garantir la representació dels joves i les dones en els organismes de presa de decisions.

Pots descarregar el Missatge per a la Pau de PyeongChang 2020 aquí.Publicacions Relacionades
 03/03/2020

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!